Minden a blogon megjelenő bejegyzést átvenni csak a http://bittennonblogger.blogspot.hu/ forrásmegjelöléssel, valamint a http://bittennonblogger.blogspot.hu/-ra vezető linkkel lehet. Együttműködéseteket köszönöm!


Az irodalom végtelen tengerére szálltam. Hajómmal a horizontot kémlelve haladunk az ismeretlen felé. Kisebb pihenőket téve, az áramlások által utunkba sodort élmények határtalanságában. Gyere csatlakozz hozzám!

Shalini Boland: A ​titkos mama


Shalini Boland: A titkos mama

Sziasztok!Este, mikor csak kapcsolgatod a tv-t valami érdekes adást keresve…. eljön egy pillanat, mikor tekinteted a még nem olvasott köteteidre siklik. Így került Shalini története is a kezembe.Szerző: Shalini Boland
Cím: A titkos mama
Kiadás éve: 2018
Kiadó: Művelt Nép Kiadó
Oldalszám:  300 oldalA fülszöveg és a borító együttes üzenete kicsit megtévesztő. A címkék között helyet kapott a thriller jelző. Bevallom indokolatlannak tartom. A titkos mama egy drámai cselekménnyel megírt történet. Hogy thriller lenne?! – Nem, nem feltétlen.

„Egy gyerek dudorászik a konyhámban.”

Több fejezetre tagolva ismerhetjük meg az események sorát, E/1 –es személyben leírva Tessa szavain keresztül. Körülbelül egy hét leforgása alatt zajlanak le az események.

„Végül megőrültem?”

Megismerhetünk egy darabjaira hullott családot, aminek tagjai mind a maguk módján igyekeznek feldolgozni a múltban történteket. Van, aki szembenéz vele és van, aki inkább tehernek tekinti és mellőzi.

„Fel kéne hívnom valakit.”

Mint a fülszöveg is említi Tessa egy nap, egy ismeretlen kisfiút talál konyhájában. Több kérdés is megfogalmazódik bennünk. Hogy kerülhetett oda? Elrabolta? Elszökött? Vagy talán csak nem emlékszik a történtekre?

„– Folytathatom a rajzom kiszínezését – veti fel –, vagy inkább segítsek? Mert igazán ügyesen tudom összekeverni a csokit.”

Ezen szálakon elindulva megismerhetjük Tessáék múltját, a szomorú eseményeket, melyek egy házasságot tettek próbára.

„Szükségem van rád, kérlek, gyere át!”

Tessa kétségei szimpátiát és empátiát ébresztenek az olvasóban. Scott ellenszenvet és már-már dühöt vált ki belőlünk. Szánalma, fásultsága szembeötlő, Tessa irányába tanúsított terhe zavaró.

„Én vagyok az ő ütődött felesége, aki folyton drámázik valamin vagy beképzel valamilyen válságot.”

Megismerhetünk egy körülbelül 5-6 éves tündéri, elveszett kisfiút. Keveset szerepel, mégis körötte forognak az események. Ő maga az epicentrum. Egy kivételesen udvarias és jól nevelt kicsi fiú.

„Te vagy a mamám?”

Tess bátortalan, elveszett és magányos. Segélykérései újra és újra süket fülekre találnak. Tetszett, ahogy Ben kimondta az alkalmas pillanatban Scott alkalmatlanságát. Közvetlen hozzátartozó hiányában csak egyetlen emberre számíthatna, ám mi történik, ha ő is hátat fordít neki?! Tesse önbizalom hiánya, kétségbeesettsége és mások által ébresztett szégyene jelzőfényként villan fel.

„Hisz ez az ő háza is, és mindig az marad.”

Scott hárítása dühítő. Nagyon jól sikerült visszaadni az alkotónak a menekülését, feltételezett véleményét majd a végleges eredményként kialakult helyét a történetben.

„Mit műveltél?”

Találó gondolatnak vélem az „angyal” köré épített szerepet.

„– Miért gondolja, hogy te vagy az anyja?”

Az érzelmi történéseken túl, érdekes milyen kevés szerepet kaptak a rendőrség illetékesei, vártam volna néha, hogy kicsit jobban beleássák magukat. De talán még jobban is vette ki magát Tessa saját szakállára történő nyomozása. Kiút keresése. Nem adta fel.

„Magam vagyok.”

Bent az első pillanatban megkedveltem. A végén talán jó lett volna, ha őt helyezi a Scottól megfosztott pozícióba Harry.

„– Te főzöl?
– Bizony f
őzök. Olasz vagyok, emlékszel? Mi Olaszországban két dolgot nagyon komolyan veszünk, a főzést és a focit, de én magam nem vagyok futballrajongó.”

Ellie helye a történetünkben kicsit zord és hálátlan, nem véletlenül. Nagyon is helyénvalónak éreztem a viselkedését az epilógusunkban. Egy dolog kicsit függ még számomra a befejezését követően, méghozzá Elliék új kis családjának viszontagságosnak ítélt jelene.

„Jó szülőnek talált.”

Összességében egy nagyon jól megírt, megfontolt cselekménnyel dolgozó, kivételes szereplőket felvonultató drámai olvasmányt volt lehetőségem megismerni.

Úgy gondolom újraolvasós történeteim között foglal majd helyet. Szívesen megismernék még a tollából más alkotást is.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése