Minden a blogon megjelenő bejegyzést átvenni csak a http://bittennonblogger.blogspot.hu/ forrásmegjelöléssel, valamint a http://bittennonblogger.blogspot.hu/-ra vezető linkkel lehet. Együttműködéseteket köszönöm!


Az irodalom végtelen tengerére szálltam. Hajómmal a horizontot kémlelve haladunk az ismeretlen felé. Kisebb pihenőket téve, az áramlások által utunkba sodort élmények határtalanságában. Gyere csatlakozz hozzám!

Sarah Pinborough: 13 perc


Sarah Pinborough: 13 perc

Sziasztok!

Hallottátok? Újabb jogok keltek el, mely által képernyőre kerülhet egy könyvalapú történet. Így találkoztam én és a 13 perc.


Szerző: Sarah Pinborough
Cím: 13 perc
Kiadás éve: 2018
Kiadó: XXI. Század Kiadó
Oldalszám:  368 oldal
Második szempont természetesen a borítója volt. Olyan rejtélyes és hátborzongató.

„Ophelia”

A kötethez kezdést követően rá kellett jönnöm, hogy miért is emlegetik többen YA történetként. 4 személy, akik a 16. életévüket tapossák. Ráadásul lányok. A pszicho - thriller bepillantásokat, melyeket tőlem olvashattok már megszokhattátok, de YA (young adult) minimális akad kidolgozva. Hogy miért? Hm. Talán mert hozzájuk leginkább íróik miatt térek vissza. Egy jellemző stílus vagy humor, vagy éppen egy megszokott világ a maga társadalmával. Most lássuk mi lett a kettő találkozásából.

„A Hamupipőke Barbie a város rossz feléből.

Jelen olvasmányom önálló történet. Lehengerlő pontossággal demonstrálja a társadalom sötét foltjait. manipuláció, félelem, gyilkosság hangsúlyozza a fülszöveg. De mit is láttam én?

„Sugdolózások. Mormogások. Pillantások.”

Serdülőkorú fiatalok. Rengeteg kétséggel és kérdéssel. Azt hiszem a kor velejárója, hogy kérdéseik többsége feltételre nem kerül vagy téves információval történik megválaszolása. Vannak általános tényezők, melyeket kiragad és hűen felhasznál.

„Látszat.”

Származási és hovatartozási hierarchia. Ismerős? Precízen tárul szemünk elé a példája. Fiatalok egymással szemben tanúsított viselkedése, viszonyaik szinte egy háborús övezetre hasonlítanak. A leírásokon és a sorokon keresztül egyre ingoványosabb terültre tévedünk a fiatalok lelkivilágában.

„Törlés törlés törlés!”

Egyik kedvenc részem a szülők és a gyermekeik kapcsolatába történő bepillantások. Úgy gondolom, nektek is fel fog tűnni a hiányosság. Az a fajta hiány, mely meglétében terelgetne és óvna vagy csak biztonságos tudattal látná el a szereplőket.

„ ….vajon nincs-e összefüggés….”

Az Írónő változatosan tárja elénk a fejezeteket. Láthatunk Becca és Tasha szemén keresztül, de lehetőséget kapunk, hogy aktákon keresztül beleolvashassunk jegyzetfüzetébe is vagy éppen konzultációkba. Nagyon tetszett, hogy ezt a megoldást választotta!

„Öribarinő! ;-)

Még egy gondolat a korosztályhoz. A klikk és a klikkesedés. Mit is jelent ez? Mi alapján történik meg - - az esetünkben – a lányok csoportosulása? De a legfontosabb kérdés: miért is akarja valaki megölni Tashát?

„Nincs szükséged senkire.”

Visszagondolva és végigpörgetve magamban a történet egészét, talán egyet fogtok érteni majd velem, hogy bizony szívesen olvastam volna vagy egy konkretizáló záró fejezetet vagy egy epilógust. Lezárt történet, ám mégis. Talán nekem, mint olvasónak lett volna megkönnyebbülés leírva látni, hogy….

„Legyél a legjobb barátnőm örökre.

A hazugságok és a manipuláció végtelen tengere ez a történet. Hátborzongató és megbotránkoztató! De pontosan ezek miatt élveztem leginkább!

Köszönöm, hogy részese lehettem!
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése