Minden a blogon megjelenő bejegyzést átvenni csak a http://bittennonblogger.blogspot.hu/ forrásmegjelöléssel, valamint a http://bittennonblogger.blogspot.hu/-ra vezető linkkel lehet. Együttműködéseteket köszönöm!


Az irodalom végtelen tengerére szálltam. Hajómmal a horizontot kémlelve haladunk az ismeretlen felé. Kisebb pihenőket téve, az áramlások által utunkba sodort élmények határtalanságában. Gyere csatlakozz hozzám!

Lana Millan: Raziel


Lana Millan: Raziel

Sziasztok!
Minden egy csodás borítóval és a címben szereplő névvel kezdődött.Szerző: Lana Millan
Cím: Raziel
Kiadás éve: 2018
Kiadó: Athenaeum Kiadó
Oldalszám:  300 oldal

Lana Millan munkássága számomra ismeretlen terep. Fantasy tartalmú köteteket ritkábban szoktam olvasni, leginkább külföldi írók alkotásairól tudnék referálni.

„- Okkal vagy a pokolban.”

Elérkeztünk az első figyelemfelkeltő ponthoz. Raziel. Mint tudjuk, ő az Úr egy arkangyalát személyesíti meg. Tovább fokozva a kíváncsiságom - 2018-as eddigi olvasmányaim között új kedvenc borítóm – egy kivételesen komponált, attraktív borítóképet készített a történet számára Földi Andrea. Öt elemet vélek benne felfedezni, melyek kiválóan utalnak a cselekményre. Imádom, kedvenc!

„Egy angyal az élet küszöbén”

Hangzik az alcím. Ismerve a fülszöveget sok mindent elárul számunkra. De általa sok kérdés merül fel bennünk. Kíváncsivá tesz, az ok-okozat kifejtését reméljük. Találó nyitó kötete a Raziel egy sorozatnak. Kellően stabil alapot rakott le számunkra Lana, melyből tovább építkezve egy kerek történetet hoz majd létre valószínűleg. Úgy gondolom, minden feltétel adott egy izgalmas folytatáshoz.

„A halál igazi ínyenc”

De nézzünk szét kicsit a történeten belül is.

„Az emberiség étlapja távolról változatosnak tűnhet….”

A könyvünk önálló címekkel ellátott, fejezetekre tagolt egységekből épül fel.

„- Mondd csak, milyen érzés embernek lenni?”

Megismerkedhetünk rögtön Raziellel. - Mulattató szösszenet: valamilyen oknál fogva mindig az ellennem tagjaiként képzeltem el az arkangyalokat. -  Az első oldalakat követően az „aratás” szó fészkelte be magát a gondolataimba. Kitekintve a történet fantasy tartalmán túlra érdekes felfedezést tehetünk.

„Egy biztos, van humora az öregnek.”

Szórakoztattak a hasonlatok és az asszociációk. Szóvirágaik és csípős megjegyzéseik mulattatóak voltak. Főhősünket egy megfelelő mértékig felvágott nyelvű személyiséggel ruházta fel kitalálója, mely a szemünk előtt ölt testet. Bizonytalansága és az érzelmi hullámzásai megmosolyogtattak.

„…. bohóc nélkül szomorú a cirkusz.”

 Megkapjuk az események kibontakoztatásához szükséges kérdéseket. Nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, hogy két területen munkálkodik a kötet. Lényegében mi mégis csak egy oldalt ismerhetünk meg, méghozzá az emberiség oldalát. Azon belül a halondónak született és halandóvá vált egyéneket. Gördülékenyen alkotta és megfelelő információk csepegtetésével fantáziánkra bízta a képek kialakítását. Leírásai elképzelhetőek, de volt egy momentum mely számomra kicsit zavarosra sikerült.

„Ebben a világban ritka kincs a csend, mintha az emberek tartanának tőle valamiért.”

Raziel egyszerű egyéniség, tetőtől  – talpig magát a lapokon át felfedező karakter. Érdekes végigjárni segítségével az érzelmeket, tényeket és lehetőségeket. Központi jelentőséggel bír „az első” fogalma esetében. Fejlődés vagy felfedezés? – adja magát a kérdés. Emberi érzések hadát veti papírra mindennapjai segítségével az írónő.

„Vajon hová vezet ez a rengeteg tudás?”

Belader. A küldetés igazi talánya. Egy kicsit csípős, egy kicsit szomorú és egy kicsit emberi. Raziel és Belader dialógusai igazán üdítően hatottak. Több esetben sikerült hangosan felnevetni, ami lássuk be idegenek körében – mentőövként - kezedben könyvvel néha kicsit bizarul hatott.

„- Úgy értem mi a végzettséged?
 - F
őállású angyal.”

Szereplőit tekintve tetszett a körforgás szerű megoldás. Láncszemekként kapcsolódtak a történet egységeihez. Képzeletben egy manapság igen divatos ékszerrel tudnám hasonlítani, mikor egyéniségünknek megfelelő függőkkel díszítjük karláncainkat – esetünkben Raziel láncához kapcsolódnak Danny, Travis, Jack vagy éppen további szereplőik által képviselt motívumok.

„Ha egy ötéves gyermek nem fél a haláltól, én miért félek attól, hogy éljek?”

Uriel. Nem tudom megmondani, hogy rajta vagy a párosunkon nevettem e többet. Mint egy duraceles bolha. A „bróker ügyvédje” szórakoztatott legjobban. Általa kapcsolódik igazán össze a két világ.

„Egyszerre vagyunk a felhő, a napsütés, a szél, de bármikor előkerülhet egy kiadós jégeső is.”

A történetünket állandó kettősség lengi be. Hiszen angyal- ember, föld – menny, jó – rossz, bűnbe esés – bűnhődés. Tetszett az érzelmek központi szerepeltetése, Raziel tapasztalat szerzései.

„Azért fogadtalak be, mert segíteni akartam, de az van, hogy igazából nekem kellett segítség.”

 Sajnáltam, hogy az önvédelmi felkészítést nem Belader végezte.

„Ugye nem az a bárkás dolog jön?”

Említettem a kétsíkúságát a történetnek. Érdekes és olvasmányos volt számomra az emberiséget övező probléma tálalása. Elgondolkodtató jelentőséggel bíró problémákat vetett fel és kereste rá a megoldásokat. Emberi testnek emberi gyógymód kell….. érdekes kettősség.

„- Miért csinálod ezt?”

Hogy függővéges-e?! – A válaszom, igen. Fohászkodom Raziellel együtt mielőbbi folytatásért!

Köszönöm a lehetőséget, hogy megismerhettem Lana Millan fantasy világát! 

Nem hiszek a véletlenekben én sem, de amit most olvastam abból úgy hiszem jó sorozat lesz. De viszont az új stílusú életrajzban említett meggyes csokitorta igazán jól hangzik. Kérjük a receptet vagy reméljük, hogy Raziel konyhában is látogatást tesz és elleshetjük.

Megvásárolható

Lana Millan - Facebook oldalaNincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése