Minden a blogon megjelenő bejegyzést átvenni csak a http://bittennonblogger.blogspot.hu/ forrásmegjelöléssel, valamint a http://bittennonblogger.blogspot.hu/-ra vezető linkkel lehet. Együttműködéseteket köszönöm!


Az irodalom végtelen tengerére szálltam. Hajómmal a horizontot kémlelve haladunk az ismeretlen felé. Kisebb pihenőket téve, az áramlások által utunkba sodort élmények határtalanságában. Gyere csatlakozz hozzám!

Jane Fallon: Szabadulj meg a pasitól!


Jane Fallon: Szabadulj meg a pasitól!

Sziasztok!



Jane Fallon neve már ismerős lehet néhány olvasónak. Ha jól tudom már jelent meg idehaza története a Reader’s Digest válogatásban. A Lettero Kiadó bizalmat szavazva az Írónőnek elhozta nekünk egy 2007-es megjelenésű kötetét.



Szerző: Jane Fallon
Cím: Szabadulj meg a pasitól!
Kiadás éve: 2018
Kiadó: Lettero Kiadó
Oldalszám:  406 oldal



A történetünk alapja egy érzelmi háromszög lesz. Megismerhetjük a közel 40 éves Helen-t és a nála 20 évvel idősebb Matthew-t. A cselekmény sava-borsát képezi Matthew jelenleg is zajló házassága és a Sophiától született két lányának (10-12 éves) mindennapjai.

„Teljesen összeomlott, de inkább a kapcsolat kudarcától, mintsem Simon elvesztésétől.”

Helen szüleitől a „ketten a világ ellen” szemléletű neveltetést hozta magával, mely lássuk be az első oldalakon súlyosan megcáfolódik. Hiszen, - Rachel - barátnőjével tett fogadalmát, és a vele kialakított nézeteit felrúgva viszonyt kezdett főnökével.

„És nehezen viselte az egyedüllétet.”

Számomra megosztó történet, melyet most a kezemben tartok. De igazából a kialakult helyzethez ketten kellenek minimum.

„Matthew-ról szóló listája….”

Érdekesség, hogy a történet cselekményének zajlását több szereplőn keresztül ismerhetjük meg, mely által az írónő lehetőséget biztosít számunkra egy kollektív - E/3. személyben íródott - látkép kialakításához.

„- Nézd csak, kiket hoztam neked!”

Matthew személyében megkapjuk a sablont, mely sokak számára ismerősen csenghet olvasás közben. Magabiztossága csábítja és feltételezett tehetetlensége talán még szánalmat is kelthetne bennünk. A fülszöveg sugallta elhagyást követően Matthew Helenre marad. De Helen nem csak a 4 éves kapcsolatából származó párját kapja meg, hanem annak, addigi életével járó mindenét. Ki hogyan képes kezelni az állandóságban beállt hirtelen változásokat?!

„Micsoda élet!”

Érdekes megfigyelni Matthew személyét, nem szimpatikus. Ez egyértelmű. Felmerül bennünk kérdések sora „miért” kezdéssel. Hiszen kiderül, hogy nem először követi el a történet alapjául szolgáló eseménysorozatot, és talán nem is utoljára…. Vajon ő milyen példát láthatott korábban?!

A leírásokat tekintve egy könnyen olvasható és olykor mulattató kötetet volt lehetőségem megismerni. Szórakoztató volt olvasni Helen próbálkozásait. Bizonyos mértékben elgondolkodtatott és szánalmat keltett a szereplők viselkedése, vagy sajnálatot?

„Lehet, hogy hibát követtem el.”

Egy kicsit mai, egy kicsit igaz.


Ajánlom egy könnyed lazulós délutánra!





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése