Minden a blogon megjelenő bejegyzést átvenni csak a http://bittennonblogger.blogspot.hu/ forrásmegjelöléssel, valamint a http://bittennonblogger.blogspot.hu/-ra vezető linkkel lehet. Együttműködéseteket köszönöm!


Az irodalom végtelen tengerére szálltam. Hajómmal a horizontot kémlelve haladunk az ismeretlen felé. Kisebb pihenőket téve, az áramlások által utunkba sodort élmények határtalanságában. Gyere csatlakozz hozzám!

Hermann Irén: Dévény Anna Egy mindenkiért


Hermann Irén: Dévény Anna Egy mindenkiért

Sziasztok!

A mai napon egy kivételes történetről szeretnék nektek beszámolni. A történetünk alanyáról olvasást követően a Tündérkeresztanya fogalma jut eszembe. Sokunkban, emlékeink alapján csupa pozitív gondolat merül fel e dallamos megszólításra.


Szerző: Hermann Irén
Cím: Dévény Anna
Kiadás éve: 2017
Kiadó: XXI. Század Kiadó
Oldalszám: 288 oldal
Dévény Anna neve és munkássága nem ismeretlen számomra. Gyógytornász- és művészi torna szakedzőként emlékezhettek rá. Kollégáival együttesen dolgozta ki, az általa kifejlesztett alapokon nyugvó posztgraduális képzést.  1957-től foglalkozik koraszülöttek, sérült gyerekek és felnőttek mozgás rehabilitációjával és - korrekciójával.

“…az ember háromféle: amilyennek látja magát; amilyennek mások látják; és amilyen valójában.”

Úgy gondoltam, mikor kezembe vettem, hogy egy átfogó ismeretekben bővelkedő életrajzi adatokat és munkásságot feldolgozó kötet által ismerhetem meg jobban, mindenki Panni nénijét. Egy kicsit mást kaptam. Hiszen betekintést nyerhettünk Dévény Anna környezetébe.

“Rengeteg bizonytalanság van egy lábnyomok nélküli úton, de a lelkiismeretem tiszta.”

 Elgondolkodtató, hogy miért is innen közelítette meg az Alkotó. A válasz egyszerű. Dévény Anna egy visszahúzódó személyiség volt. Ha visszaemlékszem szinte alig láthattam nyilvánosan szerepelni. Módszere híre tűzvészként terjedt és terjed a mai napig, de ezt nem a nyilvános népszerűsítésnek köszönhette.

“Nem szeretek harcolni, mégis harc volt az egész életem.”

Egy végtelenül szimpatikus, empatikus és ösztönös szeretetéből önzetlen adni tudó egyéniséget ismerhettem meg a történet alapján. Páratlan szakmai tudásával sokak életét tette jobbá. Hermann Irén többször hangsúlyozza, hogy Panni néni nem értette, miért is kell róla könyvet írni, bárkinek is. Küzdelmes harcot vívott az elismerésért, leginkább módszere elismeréséért.

“Kötelező lenne minden születés után öt-tíz kezelést adni az újszülötteknek, egyéni elbírálás alapján. Mert mire látszik, sokszor már nem tudunk segíteni. Ez egy óriási lelkiismereti nyomás.

A leírások alapján a lefolytatott beszélgetések részesei lehetünk, melyek közvetlenebbek és személyesebbek, ezáltal. Egy igazi háttérvilágot tárnak fel a szemünk előtt. Harcokkal teli útját pozitív visszajelzések, mérhetetlen öröm és hála egyengette a későbbiekben.

“A gyerek iránti szeretetnek éppen ezért őszintének kell lennie, mert a baba a legkisebb hamisságot megérzi.

Kivételes jellem, kivételes tehetség birtokában kivételes hagyatékkal látta el a magyar társadalmat. Milyen érdekes, hogy ő végig itt maradt és itt kezelt hazánkban.

Ő viszont nem olyan gyógytornát tartott, mint mindenki más. Nem úgy tanított, mint mindenki más. És nem úgy gyógyított, mint mindenki más.

Az oldalakon keresztül bepillanthatunk a mindennapok sorába. Számtalan leküzdhetetlennek hitt akadályt gördített tova például csecsemők és agyvérzésen átesett felnőttek esetében. A kötet által bepillantást nyerhetünk kivételes egyéni történetekbe is.

“Dévény Anna a tanítóm, a mesterem….”

Lerakta a Dévény Iskola alapjait, mely segítségével arra hivatott személyek is elsajátíthatják az általa csak “Isteni adományként”-ként emlegetett tudását.

“Benne vagy az imádságomban”

Példaértékű történet egy meghatározó egyéniségről és tehetségről. Jó lett volna még, egy kicsit olvasni a szakmai háttérről.

Köszönöm, hogy sorai által gazdagabb lehettem és megismerhettem egy igazán értékes, szerény és szakmája iránt elhivatott fantasztikus egyéniséget, a Dévény Annát! Interjú Hermann Irénnel

A mai napon, egy - a XXI. Század Kiadó gondozásában megjelent - kötetet megálmodó Írónővel készült interjúmat hoztam nektek. Dévény Anna  Egy mindenkiért kötet elolvasását követően felkeltette a kíváncsiságom az Alkotója.
„- Ki rejtőzhet a sorok és történetek mögött? Rövid kutatást követően bukkantam a forbes.hu oldalra, melyen megtaláltam lelkesedésem alanyának több munkáját is.
Hermann Irén kérésemre készséggel adott interjút, amelyből nemcsak a kötet születéséhez vezető utat ismerhetitek meg.
Mesélnél nekünk a kezdetekről?

Mármint a pályám kezdetéről? Mindig színházban szerettem volna dolgozni, kerestem, milyen munka illene hozzám. Színpadi szereplésre nem vágytam, de a szövegek már akkor is vonzottak, így arra gondoltam: dramaturg leszek! Háromévente indult akkoriban a Színház- és Filmművészeti Főiskolán (ma már Egyetem) a színháztudományi szak, ott lehetett dramaturgnak is képződni. Az utolsó rostán estem ki. Akkor már jártam az ELTE magyar tanári szakára, és ahogy egy csoporttársamnak búslakodtam, megemlítette, miért nem megyek média szakra inkább. Ott is írni kell, ott is szövegekkel kell foglalkozni. Átsétáltam akkor rögtön a tanszékre, beadtam a jelentkezésemet, egy hét múlva volt pont a felvételi. Felvettek. Hamar kiderült, jó tanács volt.

Hogyan kerültél közel az íráshoz?

Először az irodalomhoz kerültem közel, általános, majd középiskolai magyar tanáraim által. Innen egyenes út volt a magyar szak. A fenti véletlen hozott össze az újságírással, amelyben egyszerre élhetem ki a szövegekkel való foglalkozást és természetem egy alapelemét, az igazság keresését.

Mi motivál vagy inspirál a leginkább? Lebeg e előtted cél, mely teljesítéséhez apró lépésekkel haladsz? Létezik álmod, melyet megvalósítani szeretnél?

Ha ez a blogból született írás (és akár a folytatása) megjelenhetne, az fontos lenne nekem. Úgy érzem, ha mások is olvashatnák, végleg befejezetté válna az az időszak.
A szakmámban most jön el, remélem, a szerelemprojektek időszaka. Hozzám közel áll az oknyomozó újságírás, bár a pályám során eddig ritkán tudtam néhány ilyen projektnél többen benne lenni, jellemzően nem ilyen profilú lapoknál, médiumoknál dolgoztam. Mindig is fontosnak tartottam ugyanakkor az objektivitást és az igazság keresését. Most fontos cikkeket szeretnék írni.

Írói szemszögből lehet ez egy álom beteljesülése? - a nyomtatott formában kiadott kötet megjelentetése. A könyvben leírt események által megismerhetjük honnan indult a mű. Mikor pattant ki az ötlet és hogyan született. Gondoltad volna, hogy egyszer egy életrajzi ihletésű alkotás neved alatt megjelenhet? Hatalmas lépés lehet ez számodra.

Dévény Annával a Forbes révén találkoztam. Cikket írtunk nagy iskolateremtőkről és én őt választottam. Elsőre megfogott a személye, de főleg a (megíratlan) története. Végig láttam magam előtt a könyvet, ami az életéből készülhet. Szerencsés vagyok, hogy nekem végül igent mondott erre a könyvre.

Mely írásod az, amelyre a legbüszkébb vagy?

Kicsit csalhatok? Kettőt mondok. Kettőt a Forbesból. Az egyik a Dévény Annáról szóló cikk, a másik 2014 októberében jelent meg Lövészárkok Belgiumban címmel, amelyben veterán amerikai katonák európai háborús helyszínekre történő utaztatásáról írtam.

Az első oldalakon próbatételként mutatsz rá az írás lehetőségére. Kihívás volt számodra a történések papírra vitele?

Nagyon! Százszor elmondtam, nem írok még egyszer ennyit! Cikkmérethez vagyok szokva, ez a terjedelem nagy kihívás volt.

Dévény Anna nem szeretette volna a kötet megszületését. Volt e pillanat mikor közel kerültél a feladáshoz? Mikor meginogtál általa az elhatározásodban?

Magamtól nem adtam volna fel soha, de kétszer ijedtem meg, külső körülmények miatt. Egyszer, amikor Anna kórházba került és még csak a beszélgetések felénél jártunk. És akkor, amikor meghalt. Akkor megérintett a visszavonhatatlanság. Hogy amit addig nem kérdeztem meg, már nem kérdezhetem meg soha. És hogy nem olvashatja el az egészet. Féltem, hogy így vagy úgy, de valamiért nem fog megjelenni a könyv. De megjelent!

Számomra meglepő volt, hogy keveset olvashattunk a Dévény  módszerről. Én szívesen olvastam volna még róla. Elképzelhető, hogy a jövőben tollat ragadsz éösszegyűjtöd az ismereteket erről a módszerről?

Ez abszolút nem az én dolgom! Ezt Anna maga megírta még a halála előtt egy külön könyvben.

Készültél a találkozókra? Gondolom jelentős szakmai területre nyertél bepillantást. Volt szükséged háttérkutatásra vagy az általad csak Panni néni-ként emlegetett Dévény Anna kifejtette a benned felmerült kérdésekre a választ?

Panni nénivel beszélgetni kellett csak. Kinyitni, hogy beengedjen a világába. Persze sokszor csapongott, azt volt nagy munka egy áttekinthető mederbe terelni. Hogy kaptam-e válaszokat? Sok mindenre igen, de pont a módszerrel kapcsolatban nem mindenre. Épp azért, mert az neki a kezében volt, tudományos magyarázatot kezdetben nem tudott rá adni, és később sem ez motiválta, csak a gyógyítás.

Mik a terveid jövőre nézve?

Jelenleg fél év karrierszünetet tartok, mert szeretném eldönteni, mik a fontos projektek az életemben. A szünetre remek bakancslistát állítottam össze, de már körvonalazódik az is, mivel szeretnék foglalkozni később.

Mikor szoktál írni? Van a napnak olyan része, mikor leginkább otthon érzed magad a sorok között?

Reggeli, sőt, hajnali ember vagyok. Amikor nem vonja el semmi a figyelmemet.

Felmerült bennem a kérdés: egy több téren is termékeny író, akinél a mindennapok részét képezi az alkotás: - Szoktál szabadidődben egyéb területen olvasni? Vagy mi az a tevékenység, mely Téged kikapcsol és feltölti a kimerült raktáraidat?

Fogyasztom a sajtótermékeket, szakmai ártalomból, meg azért is, mert újságírást tanítok az ELTE Média szakán, ahová én is jártam. Egyébként most a sport, a főzés és a magamban levés kapcsol ki a legjobban.

Mit üzensz a meglévő és leendő olvasóidnak?

Álmodni mindig ér!

Köszönöm a válaszaidat és, hogy elfogadtad felkérésemet az interjúra!

Köszönöm, hogy velem tartottatok! Izgalmas feladat volt számomra újdonságot kipróbálni!Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése