Minden a blogon megjelenő bejegyzést átvenni csak a http://bittennonblogger.blogspot.hu/ forrásmegjelöléssel, valamint a http://bittennonblogger.blogspot.hu/-ra vezető linkkel lehet. Együttműködéseteket köszönöm!


Az irodalom végtelen tengerére szálltam. Hajómmal a horizontot kémlelve haladunk az ismeretlen felé. Kisebb pihenőket téve, az áramlások által utunkba sodort élmények határtalanságában. Gyere csatlakozz hozzám!

Benina: Mindig és Soha

Benina: Mindig és Soha

Sziasztok!

18+

Karácsonyt megelőzően több KMK-s kötetre is szemet vetettem. Néhányat mára már megismertem és nem feltétlen öleltem keblemre. Volt, mely ígéretesnek tűnt, de csak langyos limonádé kerekedett belőle. Leültem a polcom „még nem olvasott” szekciója elé és néztem a könyvek gerinceit. Kit olvassak? Vagy tartsak egy kis szünetet? Az a nagy igazság, hogy Benina nevét csak a többiektől hallottam, vagy éppen munkásságát láttam. De ott volt a rendelt példányok között a legfiatalabb gyermekének egy példánya. Levettem és forgattam, nem a lapokat, csakúgy borító – hátlap – borító – fülszöveg….. Ezt lejátszottam párszor, míg megakadt a szemem egy felesleges szóközön: „Itt a jel, amit vártam.” Felütöttem az első oldalon és neki kezdtem.


Szerző: Benina
Cím: Mindig és Soha
Kiadás éve: 2017
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Oldalszám:  424 oldal

Kedvelem, sőt előnyben részesítem a Rubin pöttyös kategória által kínált lehetséges áldozatokat. Jó néhányat ismerek közülük és kedvencek is akadnak. Másik kedvencem a Rázós könyvek kategóriája. Hol is a határ a kettő között? – Talán az erőszakban rejlik a megoldás vagy a pszichológiai tartalmakban keresendő, avagy korosztály szempontjában céloz másokat? Most befejezve a kötetet, elmondom én mit látok: látok egy általam nagyon kedvelt és rengeteg tanulságot rejtő Callie és Kayden hangulatot, de a másik részem egy Sempre által közvetített brutalitást lát – ami esetemben nagy szerencse, mert sokat koptattam a csőröm, hogy folytassák már, na de ez egy másik mese. Szóval az említett páros egy történetbe való fűzése, egy oltári történetet eredményezett. Létszi ne hagyjatok ezzel a sorozattal is cserben…… Amit szeretnék a sorokból kihozni, számomra ez a kötet inkább Rázós kategória, mint Rubin pöttyös.

„Soha ne sikíts!”

Az Író, az események árjába csöppent olvasó számára aprólékos és egy fajta felvezetésként ízelítőt kínál az első oldalakon mire is számíthatunk a továbbiakban. Nem csak ösztönző címmel látta el a fejezeteket, plusz egyfajta idővonalat biztosít számunkra. Apró baki csúszott a gépezetbe, ugyanis úgy gondolom a 20. fejezet időbeliségét hibásan adták meg, kis logika és kikövetkeztethető.

„Előfordul, hogy a rosszfiúk boldogabban élnek, míg meg nem halnak, mint azok, akiknek tönkrevágták az életét.”

Megismerhetjük Faith és családja bonyodalmaktól súlyos múltját. A pánikbetegség egyre több kötet témája. Azok közé tartozom, aki harap ha vmihez hozzányúlnak, de elnagyolják a probléma fontosságát vagy éppen a lényegét. Benina-nak sikerült, éreztem Faith rettegését, menekülési vágyát az őt körülvevő sötétség szorongató karmait. Felmerült bennem a kérdés: - Megtörték- e? Mit is jelent megtörni valakit? Hol a határ, melyen át kell hogy dobják?

„Nem kell senkinek sem tudnia, milyen mélyről indulsz….”

Russo retteget árnyéka végig hitelesen lengi be a történteket. Erőteljes és karakteres szereplőket és dialógusokat vetett papírra számunkra ebben a kötetben. Számomra hatalmas pozitívum az igényes nyelvtaniság és a szókincs, melyből gazdálkodott választékos és kifinomult. Lehetett bármennyire megbotránkoztató a helyzet élt lehetőségeivel és minőségi párbeszédeket helyezett el a lapokon.

„Magányos akartam lenni?”

A korosztály színességének és változatosságának hála nem feltétlen egy tini drámát kanyarintott a sorokból. Idősebbel - fiatalabbal egyaránt szimpatizálhat az olvasó. Megkedveltem Crayne-t. Felkeltette a kíváncsiságom Seth – Jane – Piper vagy éppen Josiah. Zach a favorit! Kíváncsian várom, kiket ismerhetünk meg a jövőben. Jane- ék elhintett foszlányai, a titokzatos szempár…. ígéretes! Azok a kék szemek…. ;-)

„Soha ne gondold, hogy számítasz annak, aki nem méltat az őszinteségre!”

Az Írónőt leginkább egy tapasztalt karmesterhez tudnám hasonlítani. Hogy miért? Egyszerű, úgy dirigálta a felvonultatott szálakat a nekik szánt helyre, hogy egyebet nem is tehettem volna, csak sodródom az eseményekkel és a szereplőkben felmerülő érzésekkel.

„A hétköznapok szürkeségében bárki elfelejtheti a háborúk tanulságait.”

A párosunk érzelem készlete a lelkiismeret furdalásból, dühből, csalódottságból vagy éppen az elvárás – megfelelés párosából egyaránt merít. Szivárvány színkészletének gazdagságával festi le számunkra a szereplőkben végbemenő érzelmi viharokat. A pánikrohamok leírásai és érzelmi kivetődése az olvasóra szívbe markolóan pozitív élmény. Az őket ért sérelmek borzongató valósággal rajzolódnak ki szemeink előtt.

„A mai fiataloknak arra lenne szükségük, hogy (….)”

Rengeteg kérdésem maradt a mellékszereplőkkel kapcsolatban. Hogy függő vég-e? Hm. Igazából olvasható önállóan is, de lássuk be folytatásért kiált.

„Légy büszke a hegeidre, mert azt mutatják milyen erős vagy!”

A külsőségek érintése és fontossága is központi szerepet tölt be. Az érzelmek kimutatása vagy elfojtása érzésének kettőssége minket is megérint és elgondolkodtat. A bocsánatkérés – elképzelhető vagy elképzelhetetlen?

„Aki nem hiszi, csinálja végig, ami te, és meglátjuk, mire jut.”

Mindenkinek kell egy stabil pont. Egy olyan hely, ahol fellélegezhet és megpihenhet – ahol nyugalomra lel. Ő lesz a támasza, mely oda –  vissza működni fog.

„Csak te még nem találtad meg azt, akire rá mernél támaszkodni.”

Egy család sugall összetartást, szeretetet, melegséget. Mi történik, ha egy krízis üti fel a fejét a mindennapok nyugalmában? Mi lesz az egyénnel és környezetével? Megbomlik az egység. Képesek e együtt megoldani ezt?

„De ő megváltozott, én meg nem találom a hozzá vezető utat.”

Humora könnyed, ízléses, élvezhető és nem csak egyszerű mosolyt csal arcunkra. Melegséggel tölt el. Az emlegetett bölcsesség és szomorúság kettősségét érzem magam is.

„ – Készen állok.
Ugrottunk.”

Abszolút ajánlom! Ugyanakkor gondolja át, aki velük szeretne utazni – Készen áll e rá, ami történni fog velük?!

„….ez a könyv kivívta, hogy akarjak még szabadságot…..”

Várom a folytatást!
Bitten

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése