Minden a blogon megjelenő bejegyzést átvenni csak a http://bittennonblogger.blogspot.hu/ forrásmegjelöléssel, valamint a http://bittennonblogger.blogspot.hu/-ra vezető linkkel lehet. Együttműködéseteket köszönöm!


Az irodalom végtelen tengerére szálltam. Hajómmal a horizontot kémlelve haladunk az ismeretlen felé. Kisebb pihenőket téve, az áramlások által utunkba sodort élmények határtalanságában. Gyere csatlakozz hozzám!

Cindi Madsen

Cindi Madsen: Hamupipőke, menj a búsba!

Sziasztok!

Mai bejegyzésem alanya segítségével, nemcsak egy számomra ismeretlen Írónő világát ismerhettem meg, hanem egy mai magyar kiadót is felfedezhettem. Lettero Kiadó – Stahl Judit Könyvkiadója kínálatában találhatunk: krimi, thriller, pszicho- thriller, kortárs és humoros szálakban bővelkedő köteteket a magyar olvasói közösség számára. Ígéretesen hangzik, ugye?!


Szerző: Cindi Madsen
Cím: Hamupipőke, menj a búsba!
Kiadás éve: 2017
Kiadó: Lettero Kiadó
Oldalszám:  400 oldal

„Hamupipőke csúnyán átvert.”

Cindi Madsen első, magyarul is megjelent kötetét van lehetőségem kezemben tartani. Az első, ami megtetszett a színes, bohókás külső. Örülök, hogy megtartották az eredeti borítót! Már a cím utalhat számunkra, bizonyos egyedi vonásokra. Ha most kicsit jobbra pillantasz - láthatod, hogy magam is abban az időszakban nevelkedtem, mikor az amerikai gyártmányú – pl: Disney fivérek által mozivászonra vitt, Grimm testvérek által megalkotott - hagyományos mesék virágkorukat élték. Kislányként, szinte mindet volt lehetőségem megismerni. A zenés alkotások még inkább magukkal ragadtak, ugyanakkor a mese az mese maradt. Az általuk felvonultatott lehetőségeket, a mai napig számtalan megválaszolatlan kérdés övezi. Jól szemlélteti mindezt a sokatoknak ismerősen csengő „Egyszer volt, hol nem volt” vagy „Boldogan éltek….” mondatok. Ha belegondoltok, kérdéseinkre leírt válasz nem igazán létezik, fantáziátokra van bízva.

„Másnap délután támadt egy ötletem.”

A történet cselekményébe merülve, legelső gondolatom a „tükör” volt. Hogy miért?! – Egyszerű. Lényegében egy tükröt állít az Írónő a különböző események történéseivel – üzeneteikkel szembe, amely lássuk be, olykor fancsali. Miért is mondom ezt?!

„Mert van olyan mocskos szennyes, amelyet nem lehet tisztára mosni.”

Darby karakterét sokak számára értelmetlen és logikátlan kétségekkel és élményekkel ruházta fel. Szoktuk mondani: „Ha egyszer megégeted magad, szinte biztos, hogy legközelebb óvatosabban viszonyulsz az említett tényezőhöz, avagy a közelébe sem merészkedsz.” Múltját és jelenét mulattató mesék által ismerhetjük meg. Olyan kérdéseket közelít meg, melyeken sokunk gondolkodott már el.

„– De miután beszélgettünk egy keveset, rájöttem, hogy nem megyek vele sehová. Téves telefonszámot adtam meg neki. Ha felhív, megrendelheti a város legfinomabb pizzáját. Ez lesz a vigaszdíj.”

Kit tekintünk cinikusnak? Nem is ebben van a lényeg, inkább abban az útban, amellyel a cinizmusig eljutott. Miért vált azzá?

„ (….) vannak bizonyos szabályaim az ilyesmivel kapcsolatban.”

Jake Knight jelleme szerethető és elgondolkodtató – Ugyanakkor, ma már ilyennel nem biztos, hogy sűrűn találkozhatunk, érdemes kiélvezni. Igazán jól kiegészíti a Darby-ban megfogalmazódott szabályok által kiváltott lehetetlen lehetőségeket.

„– Nem is ismersz.
– És ez kinek a hibája?”

Nagyon tetszettek, mind a fő és mind a mellék karakterek tartalmasságai. Mindegyiküknek célja volt. Találóan képviselték és megjelenítették, azokat a vonásokat, melyeknek helyet szánt az alkotó.

„– Ha valahol odakint járkál, azt hiszem, neki kell megtalálnia engem, mert én nem keresgélek.”

Előítélet és első benyomás. Ismerős?! „Tartozom neki, mert….” vagy „Mi lett volna, ha….” 

Talán mind egyfajta félelmen alapul. Hol a határ a félelem és a gyávaság között? Hajlamosak vagyunk a legbiztonságosabb lehet
őséget választani, abban az esetben, ha ismerjük a félelem ízét. Inkább lemondunk bizonyos lehetőségekről, ahelyett hogy kockáztatnánk.

„Már megint nyakig benne vagyok.”

Szerethető, humorban bővelkedő történet. Leírását tekintve mozgalmas és tökéletesen sikerült átadnia a történéseket. Bevallom, még el tudnék képzelni további részeket is, hiszen kaptunk a testvérek életéből is ízelítőt.

„Bárcsak át tudnám ugrani ezt a részt, hogy túl legyek rajta, és tudjam, hogy sikerült!”

Szívesen olvasnék még Cindi tollából!

„Soha nem adtál kettőnknek esélyt, mert mindig valami kizáró okot kerestél.”Margónkra:
Ki kell, hogy mondjam: - Aki nem híve a meséknek, ezt a könyvet nem neki írták! Aki nem tudja elfogadni, más csorbaságát, ugyancsak nem az
ő könyve!

„– Ha arra kerestél volna valami okot, miért legyél velem, ahelyett hogy azt igazold, miért ejts, talán sikerrel jártál volna.”

Házi feladat!
Utána kell néznem, ki az a Galambbegy!

Nagyon élveztem, ezt a kis visszatekintést, más szemszögből is megismerve. Mindent koronázza, hogy jelenleg a Once upon a time sorozattal kötöttem barátságot.

„ (….) hirtelen megértettem, miért fakad valaki dalra.”

Ajánlom mindazoknak, akik repertoárjában a Disney Fivérek megjelennek. Azoknak, akik egy pároldalon át, szívesen tennének utazást, egy fiatal hölggyel a kétségek útvesztőjében.

Izgalmas, szerethető és mesevilággal fűszerezett! Amit mondani tudnék, hogy, azt a bizonyos Csészikét is csorbán szerettük meg! Ezt senki se felejtse el! ;-)

Köszönöm a lehetőséget és a recenziós példányt a Lettero Kiadónak és Stahl Juditnak!Bitten

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése