Minden a blogon megjelenő bejegyzést átvenni csak a http://bittennonblogger.blogspot.hu/ forrásmegjelöléssel, valamint a http://bittennonblogger.blogspot.hu/-ra vezető linkkel lehet. Együttműködéseteket köszönöm!


Az irodalom végtelen tengerére szálltam. Hajómmal a horizontot kémlelve haladunk az ismeretlen felé. Kisebb pihenőket téve, az áramlások által utunkba sodort élmények határtalanságában. Gyere csatlakozz hozzám!

Manna Owell: Drog volt + Meglepetés!

Manna Owell: Drog volt
Sziasztok!

Kötetek - tengerén történő utazásom, következő állomására érkeztünk. Pár év molyolás után, van néhány biztos tippet adó figyeltem. Így történt ez most is, pár hónappal ezelőtt ígéretes értékelést volt lehetőségem olvasni. Azt követően megismerkedtem a fülszövegével, mely egyre inkább bíztatott, hogy „igenis” a kívánságlistámon a helye. Ami késik, az nem múlik – szoktuk emlegetni. Elérkezett a tökéletes pillanat, hogy próbára tegyük egymást - egy, a mai napig számomra csak molyon látott idézetekből ismert magyar alkotó munkásságával.

Szerző: Manna Owell
Cím: Drog volt
Kiadás éve: 2016
Kiadó: Magánkiadás
Oldalszám: 248 oldal

Szoktam kérdezni: „- Kiben milyen kérdést vet fel a borító?”.  Egy jellegzetes momentumot kapott el a borítóképünk. Mire is utalhat?! – Szorongás vagy érzékiség? -  A későbbiekben kiderül.

„Felettem állt és mindenek felett”

Be kell valljam, másra számítottam. Értsd jól! – káros szenvedélyek. Aztán, leesett a tantusz!

„Drog volt”

A kötet felépítését tekintve fejezetekre különülnek el az időbeli történések. A fejezeteket jelölő számozásokat a jobb felső sarokban találhatjuk meg. Míg az egyedi címmel és bevezető gondolattal indító mozzanatok kapták a kiemelt szerepet a nyitóoldalakon.  Nekem nagyon tetszett és újként hatott, ez a megoldás. Érdekes volt olvasni, az Írónő által kiragadott, általa fontos pillanatnak vélt és jelentős tartalommal bíró gondolat foszlányt.

„ Volt szélessége, magassága, vastagsága, (….)”

A történet kezdetén az egyetemi élet kezdő pillanataiba nyerhetünk bepillantást. Furcsa és megmosolyogtató volt számomra olyanokról olvasni, melyek kisebb- nagyobb szerepet kaptak a magam múltjában is. De vissza a történetünkhöz!

„Mert a barátság nem más, mint hogy két ember együtt hülye, nem külön.”

Több szereplőt mozgat az Írónő, megismerhetjük Lora, Szonja és Borsika mindennapjait. Zalán és sleppje életébe rövidke bepillantásokat, pillanatnyi csípős szófordulatokból szerezhetünk.

„Hárman háromfélék voltunk.”

A kötet elején picit elbizonytalanodtam, hogy jó helyen járok e. Mint említettem előbb. A kétértelmű utalások és megjegyzések teljesen tévútra vittek. Aztán a fejemhez kaptam és jót nevettem. Az Apa szerepe, a gondolatainak átültetése és óvó intelmeinek sora megtévesztett.

„Akinek a világ a lábai előtt hever….”

A kávé. Mit is mondjak…. Sokan titulálják káros szenvedélynek, de mi most nem egy ilyen pártválasztó cikkben járunk, úgyhogy: - Igen! Drog! – Káros?! Talán igen, talán nem….

„Üdv a Klubban!”

Lora a maga 18 évével, hozza a tőle várt néhány mozzanatot. Tetszett, hogy az Írónő nem engedte, hogy kicsússzon a kezei közül a szereplője. Pontosan ezt érzetem Zalán karakterénél is: pontosan tudja, mit akar tőle és mit szeretne belőle kihozni. Terel minket egy úton, de előttünk – olvasók előtt – tökéletesen, morzsánként hinti el az újabb információit.  Jókat nevettem a szereplők szójátékain vagy éppen a vállukon csücsülő szabad-szájú lelkiismeretükön.

„- Kényelmes, nem? Utólag felmagasztalni a dolgokat, belehelyezni egy mozaikba, mintha direkt része lenne az egésznek.”

Lora és Zalán szócsatái sokszor juttatták eszembe azt a tipikus „copf-húzogatós” szituációs pillanatot, melyet sokan ismerünk és megmosolygunk.

„Bele kellett törődnöm, hogy nem tudom teljesen elrejteni, milyen hatással van rám.”

Zalán karaktere, kemény dió. Összetett, sokszor éreztem átlátok rajta, de aztán mégiscsak ingattam a fejem. Nagyon megszerettem, ahogy ábrázolta és elénk tárta az ő egyedi világát. Kétségei, bizonytalansága és elveszettsége függőséget okoz.

„Talán csak képzelődtem.”

Lora a maga módján instabil és naiv. Az első összecsapásnál nagyon meglepett az alkotó, a miértek villámként cikáztak  a fejemben. Megosztó pillanata ez a kötetnek, úgy érzem. De már annyira magával ragadott, hogy többet akartam és nem tudtam félre tenni. Lássuk be – nem is akartam. És nem is bántam meg, jobb mindig több szemszögből figyelembe venni a történteket.

„Szüksége volt rám.”

Megszerettem Lorát és Zalánt, a párosukat és kíváncsian vártam, hova jutunk az idő múlásával. Számomra külön pozitívum, hogy időnként kitért az idő múlására egy-egy jellemző jelző vagy szó kíséretében. Lora fejlődése a szemünk előtt megy végbe, változásokat mi magunk is tapasztalhatjuk. A főhősök küzdelme önmagukkal és egymással : „miért bántjuk egymást, ha szeretjük?” kérdés megfogalmazódásához vezet mindegyikünkben.

„- Na most dobj kosárra! (...)”

Különös szerepet kap a történet során a mai világra jellemző szokás, a facebook. Tetszett a megközelítése, az előnyeire és hátrányaira való néma utalások. Az egyetemi élet mozgalmassága, a fiatalság szokásainak megjelenítése mozgalmassá és még élvezhetőbbé tette számomra a történetet. Korosztályi hovatartozását tekintve is közelebb áll hozzám általuk.

„…. az ember az igazi érzéseket nem teszi ki a kirakatba….”

Örülök, hogy mert, már számunkra ismerős extrákat beleszőni a történetbe. Egyik személyes kedvencem a Tóték. Kihagyhatatlan! A szójátékok, melyeket az események során papírra vetett, megnevettettek, elgondolkodtattak és megragadtak. Nagy jelleme és Zalán sebezhetősége igazi fűszere lett a történetnek.

„….belépett egy nagy vad!”Megszerettem az írói képeit, ahogy a kétségeket, elgondolkodtató igazságokat, tehetetlenséget és a nyugtalanságot szemünk elé tárta. Zalán személyisége mögött rejlő ismeretlen a kíváncsiság magját ültette el bennem és előre haladva egyre inkább tudtam, hogy ebből bizony függővég lesz…. Igazam lett!  Írónők! - Sírba tesztek ezzel a függővégekkel, csoda hogy még nem őszültem meg!

„Ezt kell kiderítenem.”

A mellékszerepelők közül többen is megkedveltették magukat:
- Tamás – látok még benne néhány lehet
őséget, vajon kiaknázza e?!
- Borsika – Különleges névválasztás, az elején idegenkedtem t
őle, de mint a neve is, úgy maga a ráruházott személyisége is megtalálta a helyét a történetben.
- Szonja  és Kapus egy olyan szálat képviselnek esetünkben, melyek elméleteket gyártanak tapasztalatok alapján, igazi különlegesség.

„…. az ösztön és kötelesség….”

Már hiányzott ez nekem! Még pedig: - ez a könyv akar tőlünk valamit! Mesélni szeretne. Magával ragadni és maga mellett tartani, hogy testközelből ismerhessük meg a miérteket és a hozzájuk vezető utakat. Zalán mesélni szeretne nekünk, csak előbb össze kell szednie a bátorságát hozzá. Kedvenc! Gazdag érzelem világa és megbúvó szélsőségei magukkal ragadtak. Igaz, amit mondott Lora: igazi „ érzelmi tengeren hánykódás”!

„ Vannak, akik egy életen át keresik a helyüket a világban.”

Szócsaták?! Fohász Lajoshoz?! Érzelmi kavalkád?! Kapus –elméletek?!  - Megvett kilóra! Nekem nem „Drog volt”, hanem csak megízleltem és Drogom lett. Függő lettem. Még akarok!

Ajánlom a romantikus- erotikus irodalom kedvelőinek, akik szívesen tesznek egy kérdésekben gazdag utazást Lora és Zalán barátaival, hogy új értelmet nyerjen a „Vad” kifejezés a szótáraitokban!

Köszönöm a lehetőséget Manna Owell Írónőnek! Igazi élmény volt!Elfogyott!
„- És itt jön a terv másik része….”

MEGLEPETÉS!

Foto from Manna Owell


Manna Owell Írónő kérésemre készséggel adott interjút, amelyből többek között a kötet születéséhez vezető utat ismerhetitek meg. A következőkben blogolásom legelső interjúját olvashatjátok!

1, Mesélj magadról? Ki igazából Manna Owell?

Ilyenkor mindig megakadok egy pillanatra. Mármint amikor magamról kell mesélnem, mert csupa, másnak lényegtelennek tűnő butaság jut elsőként eszembe, mint például, hogy imádom a kávét. Meg kávét inni esőben. És borongós időben a legjobb olvasni. Szerintem. :)
Talán, ami érdekes, hogy 7 évig dolgoztam egy regionális televíziónál. Szerkesztőségi asszisztensként, riporterként, műsorvezetőként és gyártásvezetőként is kipróbáltam magam, így nem véletlen, hogy ez a Drog volt-ban is szerepet kapott, a fekete löttyről már nem is beszélve.
Szeretem a pörgést, az embereket, és azt vallom, hogy humorral, iróniával minden sokkal elviselhetőbb. A Facebook oldalamról talán nem egészen ez jön le, mivel oda szórom az összes komolyságomat. Csúnya kifejezéssel élve, amolyan lelki szemetesládám.
Úgy gondolom, hogy a szex a legjobb dolog a világon. Szenvedély nélkül pedig lehet élni, de nem érdemes.
Siófokon élek. Imádom a Balatont, minden évszakban.
Hozzámentem a világ legédesebb és legdilisebb férfijához, így a hétköznapjaim nem mondhatók unalmasnak. :)
Életem legboldogabb időszakát élem most és remélem, hogy hamarosan kismama leszek.

2, Megismerhetjük az utat, amely által íróvá váltál? Miért döntöttél az álnéven írás mellett?

Az írás végigkísérte az életemet. Ott volt a sarokban és várta, hogy észrevegyem. Csak azt sajnálom, hogy nem korábban történt meg, néha eszembe jut, milyen szinten lehetnék mostanra, ha előbb észbe kapok.
Emlékszem a legelső megvillanásra... Ah! Általános iskolában egyszer felolvasták a fogalmazásom, mert a tanár szerint nagyon kreatív volt. Soha nem felejtem el a címét: Kihallgattam állataim beszélgetését. Arról szólt, hogy a macskáim a hátam mögött panaszkodnak, hogy unják a kosztot és néha kaphatnának valami puccosabb macskaeledelt is. Mindezt az ablakban ülve, teliholdba merengve adták elő. :)
Komolyabban pár évvel ezelőtt kezdtem el foglalkozni az írással. Kikívánkoztak belőlem érzések és gondolatok, így indítottam egy blogot a Cafeblog-on Ébredés címmel, csak úgy Manna OWell néven.  Azóta rendszeresen posztolok Facebookon is. Jobb szeretném, ha a saját nevemen jelennének meg az írásaim, de úgy érzem, hogy már túlságosan hozzám ragadt ez az álnév, hiányozna, ha levetném magamról.

3, Fekete és Rózsaszín című kötetedben egy újabb oldaladat mutattad meg nekünk. Chrissie szavaival élve „Igazi kis lélekbonbon”. Tervezed folytatását?

A Fekete és Rózsaszín szösszeneteit az elmúlt 3 év legkedveltebb bejegyzéseiből válogattam össze. Amint úgy érzem, hogy összegyűlt egy új könyvre érdemes gondolathalmaz, szerintem biztosan adok még ki hasonló könyvecskét.

4, Bátor gondolat és merész próbálkozás, hogy magyar környezetben és nevekkel láttad el az általad teremtett regényben szereplő világot. Féltem tőle, aztán megtetszett. Honnan jött a könyved ötlete?

Nekem az lett volna furcsa, ha nem magyar környezetbe ágyazom a sztorit, valahogy nem illett volna az egészhez. Fogalmam sincs, miért érzem így.
- Ó, Jennifer, imádlak!
- Ó, Kevin, én is! A kávét!
Már magam sem emlékszem, honnan jött az alapötlet. Annyit tudtam, hogy szenvedélyes jellem-konfliktusokból felépülő szerelemről szól majd. Két olyan emberről, akiket nem az élet, vagy mások választanak el, hanem saját hiányosságaik, torzulásaik. Mindez szorosan körülölelve társadalomkritikával.
Olyan szereplőket szerettem volna, akikről szórakozás írni, akik közel sem tökéletesek, ahol a lány hajlamos a rosszaságra, és nem csak akkor érdekes, ha egy jelenetben van a sráccal. A fiú pedig nem avanzsálódik 3 oldal után Sith lovagból Grál lovaggá. Élő, lélegző karaktereket akartam megjeleníteni, akik bármikor besétálhatnak a szobába.

5, Az írás hobbi vagy munka számodra?

Szerelem, amivel sok munka van. Tudni kell, hogy magánkiadással jelentetem meg a könyveimet, vagyis mindent én csinálok velük kapcsolatban. Én menedzselem őket, intézem a megrendeléseket a honlapomon, tartom a kapcsolatot, reklámozok, tervezek, dizájnt szerkesztek... és mellesleg írni is kellene, meg fejleszteni magam. :)

6, Magadnak vagy az olvasóidnak írsz?

Szeretném kielégíteni az Olvasóim vágyait, viszont, ha arra fókuszálok, hogy mit gondolnak majd, akkor nem lehetek többé önmagam az írásban és értelmét vesztené az egész. Mindig azt kell írnom, amit gondolok, de azt nagyon jól.

7, Mik a terveid a jövőre nézve?

Tanulás és fejlődés. Szeretnék kreatív írói tanfolyamokat elvégezni, én magam tördelni a regényeimet, elkészíteni a borítót, vagyis mindenhez érteni, ami a könyveimmel kapcsolatos. Terveim között szerepel egy Youtube csatorna indítása is.

8, Zalán és Lora történetének folytatásáról kaphatnak az olvasók esetleg információt?

Nyáron elterelte néhány dolog a figyelmemet a Kábulatról, idő és energia hiányban voltam, ezért is csúszott a megjelenése. Most teljes gőzzel próbálom behozni a lemaradást. Szuper szenvedélyes lesz. :)

9, Mit kaptál azáltal, hogy íróvá váltál?

Egyensúlyba került minden, tudom, hogy merre haladok és élvezem az utat.

Köszönöm a válaszaidat és, hogy elfogadtad felkérésemet az interjúra!

Köszönöm, hogy velem tartottatok! Izgalmas feladat volt számomra újdonságot kipróbálni!


Bitten

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése