Minden a blogon megjelenő bejegyzést átvenni csak a http://bittennonblogger.blogspot.hu/ forrásmegjelöléssel, valamint a http://bittennonblogger.blogspot.hu/-ra vezető linkkel lehet. Együttműködéseteket köszönöm!


Az irodalom végtelen tengerére szálltam. Hajómmal a horizontot kémlelve haladunk az ismeretlen felé. Kisebb pihenőket téve, az áramlások által utunkba sodort élmények határtalanságában. Gyere csatlakozz hozzám!

Amy McCready: Az én, én, én járvány

Amy McCready: Az én, én, én járvány
Sziasztok!

Mai napra nem a szokványos irodalmi körökből választottam. Pár bekezdésen keresztül a gyermeknevelés és szülői szerep, szépségeiben és árnyoldalában tennénk rövidke utazást egy  általam választott kötet segítségével.

Szerző: Amy McCready
Cím: Az én, én, én járvány
Kiadás éve: 2016
Kiadó: 21. Század Kiadó
Oldalszám: 384 oldal

„A kislány kiborul, mert nem cukros szélű tölcsérbe kapta a fagyit.”

Megfigyelhetjük, manapság a szülők érzelmi kötődése sokkal mélyebb, mint nagyszüleink idejében. Miért is van ez? A válasz sokatokban megfogalmazódik. A titok nyitja az átlag életkor növekedése lenne?! Vagy esetleg a munkakörök helyi és időbeli viszontagságainak változásában rejlene?! Mennyire engeditek magatokhoz közel saját gyermekeiteket? Úgy gondolom a gyermeknek kell, hogy lehessen gyermek.

Elgondolkodtató gondolat sorra tér ki Vida Ágnes Előszava, mégpedig nagyszüleink idejében a nevelés alkalmazkodásra és beilleszkedésre szűkült, míg most szinte minden téren azzal szembesülünk, hogy merjünk egyéniségek lenni és vállaljuk különbözőségeinket. Mindenki keresi miben is jó igazán, hol az ő helye. Támogatom, bátorítom vagy megcsinálom helyette?!

„Amíg száz évvel ezelőtt a gyereknek kötelességei voltak, a mai gyerekeknek kívánalmai vannak.”

Kedvenc szemléltető példám a feltevések közül: Mi történik, ha egy gyerek lilára festi a haját az iskolában, majd csatlakoznak még hozzá, végkifejlettként a lila lesz az átlagos hajszín?

Számtalan kérdés merül fel bennünk olvasás közben, leginkább saját tapasztalatainkat és nézeteinket előtérbe helyezve.

„Mit is látunk valójában, amikor gyermekeinkre nézünk? Olyan féktelen képzelőerőt, amelytől ómamánk féltve őrzött gyertyatartója azonnal fénykarddá változik, hogy elűzze a sötét erőket a nappaliból.”

Lehetőségek. Minden kis ember egy lehetőség, hiszen szülők terelgetésével érhet el egyik céltól a másikig. Útja során különböző nehézségekkel találkozva és önnön saját erejéből tovalendülve rajta. De a tovalendüléshez bizonyos alapokra van szüksége, látni kell egy mintát. Megtanulnak „akarni”, ám mindezért meg kell dolgozniuk. Vagy mégsem?!

„Jár nekem”

A barátnőm ha kapott egy ötöst, plusz zsebpénzt kapott, nálunk ha kaptam engem megdicsértek és további eredményes munkára biztattak. Elgondolkodom, én fogok adni a gyermekemnek? Mi fogja befolyásolni a döntésemet?

Észrevettétek már, hogy mi még jártunk ki az utcára játszani – beszélgetni - sétálni, a mi gyermekeink leülnek a gép elé játszani - beszélgetni?!

„Figyelemtartály” jelentősége. Szoktatok közös időt tölteni gyermeketekkel, hogy zajlik?! Este mikor fáradtan hazaértek - mindkét fél -  , vagy nap közben az a 10-15 perc csak az övé és csak rá figyeltek. Van ilyen? Kifogások?
„1. esettanulmány: John és a dinós bögre”

A hiszti. Mindenki mumusa. Hogy lehet megelőzni vagy elkerülni? A figyelem lenne a kulcs? Hogyan használjuk, fordítsuk tudásunkat javunkra?!

„Soha ne végezzünk el olyasmit a gyerek helyett, amit ő maga is meg tud csinálni.”

A gyermek javát szolgálja a kirepülést követő önálló időszakban, ha tud mosogatni, főzni vagy éppen mosogatógépet használni?! Öröme származik belőle, ha meghívhatja barátait közös pénteki vacsorára, amit mellesleg ő maga készített, majd a dicséreteket bezsebeli. De hogy juthatunk el idáig? Nem könnyebb, ha felhívom a falon lógó, házhoz szállító céget és megrendelem. Se mosatlan, se plusz stressz….

Felelősség. Jó ötletnek tartom, a pszichológusok által sokszor ajánlott, legyen háziállata a megfelelő korú és képességű gyermeknek – persze ha lehetősége van rá – de a hangsúly, a gyermeken van. Ő kapja és tartja rendben, gondoskodik róla, szükségleteit kielégíti. Nem a szülők valamelyike.

Hasznos praktikákkal és tanácsokkal lát el minket a megismert könyv. Nyelvezete egyszerű, bárki számára érthető és könnyen alkalmazható, példákban gazdag.


Ahány ház, annyi szokás. – szól a népi monda. Tartsátok figyelembe, a magam szemszögéből olvastam és azonosultam vele!

Ajánlom mindazoknak, akiknél a témával kapcsolatos kérdések merülnek fel. Szükségük van némi támpontra, a továbbinduláshoz szükséges lépéshez.
Számomra érdekes utazás volt. Hasznos tapasztalatokkal gazdagodtam, melyeket a kínált lehetőségek a változtatásra tökéletesen kiegészítettek.

Köszönöm a lehetőséget a Kiadónak!
Megvásárolható:

Bitten

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése