Minden a blogon megjelenő bejegyzést átvenni csak a http://bittennonblogger.blogspot.hu/ forrásmegjelöléssel, valamint a http://bittennonblogger.blogspot.hu/-ra vezető linkkel lehet. Együttműködéseteket köszönöm!


Az irodalom végtelen tengerére szálltam. Hajómmal a horizontot kémlelve haladunk az ismeretlen felé. Kisebb pihenőket téve, az áramlások által utunkba sodort élmények határtalanságában. Gyere csatlakozz hozzám!

Michelle Frances: A Barátnő

Michelle Frances: A Barátnő

Sziasztok!

Tegnap délután csöngetett egy mosolygós fiatalember, kezében a várt újdonsággal. Szemem rögtön a szemet gyönyörködtető csomagra szegeződött. Csak egy pillantás! – ígértem magamnak. Ennek a „csak” pillanatnak fél háromkor szakadt vége. Igen! Jól gondolod! – Hajnalban.

Egy friss és ropogós újdonság. Ajánlották. Esélyt adtam. Most nagyon örülök a döntésemnek. Egy különleges – már amennyire egy pszicho-thrillert lehet, ezen jelzővel illetni – mozgalmas, fejezetről - fejezetre cselekményes regényt vettem kezembe, mint későbbiekben kiderült.


Szerző: Michelle Frances
Cím: A Barátnő
Kiadás éve: 2017
Kiadó: 21. Század Kiadó
Oldalszám: 399 oldal

Először nem értettem a borítónkat, feltételeztem a medencét, benne a lánnyal. Rögtön gazdagságra asszociáltam. Szerepel ott egy gondolat: „ A fiad már az övé. De az életedet is akarja.” Elbizonytalanított. Kiről is fog voltaképpen szólni?! Leginkább: ki fogja nekünk elmesélni?

„Szeretem a fiamat. Csak ez számított.”

Szeretem a váltott szemszögű történeteket, hiszen lehetősége van az alkotónak több területen bizonyítani. Esetünkben három szemléletet olvashatunk. A váltások nem feltüntetettek, hiányérzetünk nincs. Már az elején bizonyította, szükségünk van rá. Kell, hogy lássuk és érezzük az összetettségét az alkotásnak.

„Vajon mi olyan különleges ebben a lányban?”

Örülök, hogy élt a prológus és epilógus lehetőségével. Sokszor jártam már úgy - egyéb történeteknél -, hogy az időbeli ugrások nem voltak feltüntetve vagy utalások is homályosak voltak. Hatalmas pozitívum – itt fontos szerepet kaptak. Az elején aggódtam, hogy ugrálni fogunk az időben, de Michelle könyvében egy tól-ig időszakot ismerhetünk meg.

Ő jobb sorsra érdemes. (…) Arra jutott tehát, hogy fel kell találnia magát (…)”


Az érintett helyszíneket kifinomult alapossággal mutatja be és szórja el a lehetőségeket. Nekünk csak figyelmesnek kell lennünk!

„Fogalma sem volt, hogy fog az anyja beleférni a jövőjébe.”

Több szereplőt ismerhetünk meg. Tetszett, hogy csak a legfontosabbakra szakít időt.

„Ez két véglet…”

Észrevettétek, hogy a címünk több lehetőséget is hordoz? Ki a barátnő? Gondold csak végig. – na ugye! Több élethelyzetben alkalmazzuk ezt a kifejezést, esetünkben vajon melyikre utalhat? Esetleg mind szerepet kap?!

„Kényelmetlenül érezte magát a saját otthonában.”

Számomra leginkább tetszett a személyiségvonások leírása. A hibákra való utalás és a reakció rájuk.

„- Lehet, hogy ez is egy olyan megmagyarázhatatlan dolog.(….)
…. még most is ott van az
ő házában.”

Felidegesített, szorongatott. A könyv végig nem tudtam, hogy fog végződni. Ha őszinte szeretnék lenni, vérben bíztam. Dulakodásban, majd megbánásban. Tudtam melyik szereplőt szeretem és melyiket utálom. Most belegondolva van egy szereplő, aki végig jelen volt ám még sem. Az ábrázolásának precizitását mutatja számomra, hogy leginkább egy patkányhoz tudnám hasonlítani. Idegesített az önzősége és elhidegültsége. Miért nem száll ki? – tettem fel magamnak számtalanszor a kérdést. Mire jó ez? – hangzott egy újabb.

„- A Párnacsatában a feszültséget szeretjük, ahogy a főszereplő átrázza a legjobb barátját, és végül lecsapja a kezéről a pasiját.(…)
Már pedig ez az
ő élete, ahová betolakodott.”

Laura és Daniel egy különleges páros. Nagyon tetszett minden vonás, amellyel őket felruházta. Laura feltételezett féltékenysége, a magány mellyel újra és újra harcot vív. Az események, amelyek befolyásolták az ide vezető utat logikusan és átgondolva vannak papírra vetve. A szereplők összeszedettek és jól szervezettek.

„És egészen az övé lesz.”

A pszichológiai csemege, amelyet a könyv számunkra tartogat, lenyűgözött. Az „ezért” pillanatok jelentősége, az ok-okozat megnyilvánulása elvarázsolt. A bűntudat és szégyenkezés következetessége. Az elszigetelés végrehajtása. A törlesztés jelentősége. Nagyon tetszett!

„Tervei szerint….”

Nyomasztó-e a történet?! – azt hiszem igen, mert igazi érzés viharok érnek minket. Nem volt olyan pillanat, mikor szusszanhattam volna, belegondolva nem is akartam. Egymásutánban érnek az ingerek, neked tovább kell lendülnöd - mindeközben megemésztve - a következőre. Olyan ez, mint, mikor Tarzan indáról indára éri el a célját. (Szinte sosem ugyanott vagy ugyanúgy sikerül elkapnia. ) Meghökkentő!

„Megcsinálta.”

Újra felírtam magamnak olvasás közben pár gondolatot, kiemelnék belőle:
  •             bigott
  •         sznob
  •          kényszeresség
  •         sóvárgás
  •         féltékenység, irigység
  •          eszköz


Élveztem a közös utazást. Szerettem a szereplőket és gyűjtöttem a morzsákat. Elégedetten csuktam be a kötetet.

Ajánlom a műfaj kedvelőinek! Ajánlom mindazoknak, akik igazi érzelmi viharvadászatra vágynak!

Igazi élmény volt! Köszönöm a lehetőséget és a recenziós példányt a 21. Század Kiadónak!

Megvásárolható:

Bitten

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése