Minden a blogon megjelenő bejegyzést átvenni csak a http://bittennonblogger.blogspot.hu/ forrásmegjelöléssel, valamint a http://bittennonblogger.blogspot.hu/-ra vezető linkkel lehet. Együttműködéseteket köszönöm!


Az irodalom végtelen tengerére szálltam. Hajómmal a horizontot kémlelve haladunk az ismeretlen felé. Kisebb pihenőket téve, az áramlások által utunkba sodort élmények határtalanságában. Gyere csatlakozz hozzám!

Juhász Gergely: Ütközés

Juhász Gergely: Ütközés

Sziasztok!

Először érdemes tisztáznunk. Félek a hazai alkotásoktól. Legfontosabb, amit keresek bennük, az a bizonyos plusz, amelyet egy fordítás nem tud teljesen visszaadni. Nem túl hosszú ideje, újra és újra lehetőséget adok egy-egy magyar alkotónak, hogy meggyőzzön. Eddig egyetlen férfi hazai író alkotásait volt lehetőségem olvasni. Pár hónappal ezelőtt, Friss megjelenések zónában karcot kapott egy rögtön a borítója szúrt szemet újdonság. Borítókép megtekintése után elolvastam a fülszöveget. Jay Leno Ki is az? Kicsit leragadtam itt, aztán beugrott. Hm!- gondoltam, érdekesnek tűnik. Várólistára tettem. Tudni kell hozzá, hogy vágyott könyvek Kívánságlistára, míg másodrangú „talán jó lesz” fülszövegek várólistára kerülnek. Ekkor ennyiben is maradt.

Szerző: Juhász Gergely
Cím: Ütközés
Kiadás éve: 2017
Kiadó: XXI. Század Kiadó
Oldalszám: 336 oldal

A napokban beszélgettem egy kedves Hölggyel, ő ajánlotta az előző értékelésem tárgyát. Felvetődött, hogy egy időben a jelenlegivel is szemeztem. Újra utamba sodorta a lehetőséget. Miért is ne?! – rákerestem. Be kell vallanom, akkor szembesültem a ténnyel, hogy magyar alkotó gyermeke. Megtorpantam. Aztán jött a meglepi!A csomagot felbontva ölembe pottyant. Lenyűgözve vettem szemügyre a borítóját. A valóságban még szebb! Igen, jól gondoljátok! Egytől egyig szemügyre vettem az összes szilánkot! Olvasás előtt és olvasás után is. (Egyetlenegyet nem tudok beazonosítani, mégpedig a jobb sarokban lévőt, a kapszulák mellett. Talán f-er?) Csodálatos! Kedvenc magyar borítóm! Shutterstock és Váraljai Nóra azt hiszem, Nektek köszönhetjük!

 „Figyelj a jelekre, utat mutatnak.”

„Hídemberek”

Széthullás. Shawn Graham karakterét erős érzelmekkel, elvekkel és megszámlálhatatlan heggel ruházták fel. Fojtogató és nyomasztó a fájdalma. A sorokba vetett erő, mely az olvasóra sugároz földbe döngöl. Egy rögökkel és mély árkokkal teli útszakaszon kísérhetjük végig, melyen megismerhetjük az okát, amiért - a gazdagságot magától megvonva – önmaga figyelmen kívül hagyásával, lehajtott fővel vonul végig célja felé.

„Welcome home”

Véletlenek. Hol az otthon? Ki az igazi barát? A legtöbbünket, komoly elhatározások vezérlik céljaink elérése érdekében. Gondoljatok egy célotokra. Mi előzte meg az elhatározást? Van e olyan hely, ahol otthon érzitek magatokat? Legyen az egy hely vagy egy személy. Ez mindenkinek alanyi joga. Vagy mégsem?!

„We are the world”

Közhelyek. Fontos szerepet kapnak a történetben, tárgyak. Valakinek ezek egyszerű tárgyak, valakinek egy Remény szálat képviselnek. Különféle eszközökbe vetjük hitünket, napról napra segítjük magunkat át a gondjainkon. Előbb hiszünk a tárgyak erejében, majd végül észre sem vesszük, és valójában önmagunkban kezdünk el bízni. „…Igenis meg tudtam csinálni, pedig az a bizonyos segítség már nálam sem volt!
Gyáva e a menekülő ember? Megkérdezi e tőle valaki mitől fél? Vagy csak egyszerűen kap egy bélyeget és elfordulunk tőle?

„Pillanatok”

Sokat gondolkodtam a baleseten. Hangsúlyt kap a másik ember elemzése. Akarva akaratlan, van első benyomásunk. Megjelenés, külső, tekintet sorolhatnám tovább. Vajon mennyire ad valós képet a velünk szemben álló félnek? Van a közeletekben, aki tükröt képes tartani elétek?

„Idő

Van még időm! szoktunk előszeretettel, legyinteni. Valóban van? Mire van?„A szem nemcsak a lélek tükre, Shawn, hanem a testé is.”

Öt központi személyre szűkítettem a listámat. A szereplők és egyediségeik megformálása meglepett. Mély tiszteletet és megbecsülést éreztem szavaiban. A szálak összefutását nagyon jól sikerült összehozni, tartottam a szokásos – elkapkodják és összecsapják – hibától. Fordulatos, kidolgozott és érzelmektől súlyos. Nem éreztem soknak a megragadott problémákat. Volt egy epicentrum és onnan indultak majd futottak be a szálak. Nagyon tetszett a különféle eszközöknek szánt szerep. Mindezek hatása tovább fokozta a történet üzenetét.

„… a kezébe nyomta a fekete fehér újságpapírba csomagolt dobozt.”

A fejezetek kezdeténél, különböző időkben visszaköszönő momentumokat olvashatunk. Szokatlan megoldás, de találóan beleillik a történet menetébe és a kötet arculatába. Örülök, hogy pár alkalommal, alkalmazta a slágerek adta pluszt. Közelebb hozva az olvasóhoz a pillanatot.

„- Lehet, hogy nincs is semmi a falak mögött.”

Élveztem az érzelmek burkoltságát. Örülök, hogy a fal, mint akadály megfogalmazásra került és asszociációjával élt.  Örülök, hogy megismerhettem egy csodálatos kifejezést, melyet most már magam is bátran alkalmazhatok. Mert valóban: „kell a hit egy jóra fordulásban, egy rejtett lehetőségben. Kell valaki. egy Hídember. Mikor ott volt, fel sem fogtam, milyen céllal érkezett. Most visszagondolva, örülök és hálás vagyok Neki!

„ Ki vagy te? „

Szoktuk emlegetni: „Egy jó történetben ott van a szerzője is.”

„A megoldás, a gyógyír a fájdalmára végig ott volt a szeme előtt, csak nem vette észre.”

A 182. oldalon kimondja, amit fentebb leírtam és oldalról - oldalra megkaptam.

„Megtagadod magadtól a jó dolgokat.”

Szeretném megemlíteni, hogy első kötete az alkotónak. Ami rögtön eszembe jut erről: - Kellően magasra tette a lécet. Vannak hibái, de bennem motoszkál a folytatás lehetősége. Amit hiányoltam a nyomós következményekkel járó börtönélet megismerésének megvont esélye. A romantikus lelkemre Lana volt a legnagyobb hatással. Hittem, hogy… – aztán mégsem. Ez az az érzés, mikor készülsz a végkifejlettre és néhány dolog nem egyezik az elképzeléseiddel.

„A baleset estéjén meghalt az az ember, aki addig voltál.”

Műfaji hovatartozásán sokat gondolkodtam. Hiszen nem thriller, nem is krimi – komoly drámai és lélektani mozzanatokat ötvöz, a múlt eseményeinek megismerésének tükrében
.
„… minden érzékszervemre hat az írás. Van benne íz, illat, tapintás, gyönyör és fájdalom. Egyszerűen lenyűgözött!”

„Mialatt önök ezt az összeállítást nézték, …..”

Ajánlom mindazoknak, akik sokszor élnek szóvirágok használatával, gondolván így önmaguk rejtve maradnak! Engedjétek, hogy lehúzzon és lent tartson! A Hídemberek jönnek, csak nyitottnak kell lennünk!

Könyvjelző: 

Köszönöm a lehetőséget 21. Század Kiadónak, hogy megismerhettem és kedvencet avathattam!

Megrendelhető:


Bitten

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése