Minden a blogon megjelenő bejegyzést átvenni csak a http://bittennonblogger.blogspot.hu/ forrásmegjelöléssel, valamint a http://bittennonblogger.blogspot.hu/-ra vezető linkkel lehet. Együttműködéseteket köszönöm!


Az irodalom végtelen tengerére szálltam. Hajómmal a horizontot kémlelve haladunk az ismeretlen felé. Kisebb pihenőket téve, az áramlások által utunkba sodort élmények határtalanságában. Gyere csatlakozz hozzám!

Samantha King: A ​döntés

Samantha King: A döntés

Sziasztok!

A megszokottól eltérően, most más vizekre evezünk pár mondat erejéig. Már megjelenése előtt felkeltette a figyelmem a borító és a cím is, azt követően a fülszöveg elbizonytalanított.

Előljáróban: csak akkor kezdj bele, ha készen állsz egy hullámvasútra. Egy olyan utazásra, ahol nem lesz merszed, fejed felé emelni a kezed és élvezni az utat, mert görcsösen markolni fogod a téged óvó korlátot. Az nem az a könyv, amelyet 50 oldal után meg tudsz ítélni és félre tudod tenni. Olvasd végig aztán alkoss véleményt.

A döntés – miről szólhat? Hiszen a borítón két vidáman játszó gyermek alakot láthatunk. Ám ott a két rejtélyes árnyék között a hangsúlyos részlet. Képtelen lennék rá – ugrik be rögtön a válasz, de vissza a kezdetekhez.

Szerző: Samantha King
Cím: A döntés
Kiadás éve: 2017
Kiadó: General Press Kiadó
Oldalszám: 400 oldal
Műfaj:  regény

Szokatlan, de később logikussá váló felépítést kapott a kötet. Madie szemén keresztül ismerhetjük meg az eseményeket. Kevés szereplőt mozgat a cselekmény, de tartalomnak nem érezzük hiányát. A történet eleje, vagyis a ráhangolódás az író stílusára többeknek vontatottnak tűnhet, mégis szükséges, hogy kellőképpen előkészítse az eseményeket.

A Prológusban kész tények elé állít, számos „miért”-el kezdődő kérdést felvetve az olvasóban. Majd kezdetét veszi egy hónapokkal későbbi szakasz. Megismerhetjük a jelent. Egy szelektív mutizmussal küzdő szinte szellemként élő szempáron keresztül lehetünk tanúi bizonyos eseményeknek.
A kötet központi kérdései között szerepel az anyai - megkülönböztetés nélküli, elfogadáson alapuló - szeretet. Képes e dönteni szülő a gyermekei között?

Megismerhetjük egy anya kétségeit. Egy tényezőt, amely emberek életét teszi tönkre magával rántva a körülötte élőket is. Az írőnő találóan alkalmazza többször is a kirakós és az építőkocka szimbolikus jelentését. Valóban, egy rossz lépés és kész a rombolás, de nem csak egy- két kocka csúszik félre, hanem rombadől a kész, teljes alkotás.

A félelem. – kinek mit mond? Észre vehető az ember tekintetében vagy a testtartásában? Milyen érzés félni? Hol szűnik meg vagy mitől? De legfőképpen: mi váltja ki?

„Még mindig én vagyok az anyja. Ezt senki sem veheti el tőlem. Ugye nem?”

Egy ismerős helyzet. Megismerkedsz egy személlyel, aztán együttesen haladtok az élet lépcsőfokain. Minden fokon történik valami, beszélgettek megismerve a másikat. Fontos életszakaszok különülnek el: szerelembe esés - házasság – gyermek – problémák – megoldáskeresés és sorolhatnám. Egy kapcsolatban feltételezzük, hogy ketten vannak, ha egyedül vagyunk az nem is kapcsolat. Ugye ?! Vicces is lenne… A párodra számíthatsz, benne bízhatsz – ő ott lesz melletted és segítő kezet nyújt vagy fordítva, ha szükség úgy hozza. Ez olyan kézenfekvő nekünk, nem?

„…kezdettől fogva arra törekedtem, hogy egyformán szeressem őket, és egyikükkel se kivételezzek…”

Meglepően erős és tiszteletre méltó kapocs alakul a testvérek között, főleg ebben az esetben.  Mindezek leírása magával ragadó és elgondolkodtató.
De a választás kérdése továbbra is lebeg a fejünk fölött.  Képes e bűntudat nélkül életét tovább élni, napról napra az emberek szemébe nézni. Milyen következményei lehetnek a választásának? Madie világa varázslatos és elszörnyülködtető. Micsoda két ellentét, ugye?!

„Amikor választásra kényszerítettek, melyik gyermekem nevét ejtettem ki a számon?”

Különleges út szívet tépő csomagolásban. Vannak ugyan gondolataink merre is haladunk és milyen végre számíthatunk, de akkor jön egy csavar és kezdhetjük előlről.

„Mi az igazság, hol bújik meg?”

Egy összetett történet, komoly cselekményszállal és még komolyabb esemény sorozatokkal. Első kötetem az írónőtől, de nem utolsó. Megszerettem a stílusát, a gondolat vezetését. Jelen esetben szerethető karaktereket ismerhettünk meg, kitárta előttünk a jellemüket, a világukat. Tetszett a történések leírása. A mindennapi egyszerűség kiforgatása.

„Azt akartam, hogy válassz közülük.”

Csak azoknak ajánlom, akik komolyan gondolják. Mindenkinek, aki kezébe veszi, szánjon rá időt. Olvassa és ne tegye le! – mert csak így van értelme. Engedd, hogy beszippantson és fuldokolj velük, majd a végén lélegezz fel velük vagy nélkülük!

Köszönöm, hogy olvashattam!

Bitten

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése