Minden a blogon megjelenő bejegyzést átvenni csak a http://bittennonblogger.blogspot.hu/ forrásmegjelöléssel, valamint a http://bittennonblogger.blogspot.hu/-ra vezető linkkel lehet. Együttműködéseteket köszönöm!


Az irodalom végtelen tengerére szálltam. Hajómmal a horizontot kémlelve haladunk az ismeretlen felé. Kisebb pihenőket téve, az áramlások által utunkba sodort élmények határtalanságában. Gyere csatlakozz hozzám!

Jane Corry: A férjem felesége

Jane Corry: A férjem felesége

Sziasztok!

Nézzétek el nekem, de vihar van a tengeren. Hánykódik a hajó, pislákol a lámpa fénye – komoly élmény ez egy magamfajta tapasztalatlan matróz számára.

Bámulatos pókerjátszma!Igen, ennek érzem. Magam, az asztal feletti lámpán csücsülve néztem végig, minden résztvevő megfontolt mozdulatát. Várva a végkifejlettett!

Felkeltette a figyelmem egy újdonság, érdekesnek hangzott a címe. „A férjem felesége” – ízlelgettem magamban. Miről szólhat?! Ha értelmezni szeretném: a férjem felesége én magam vagyok. Ugyebár?! Adott 3 karikagyűrű. Érdemes figyelmet szentelni az elhelyezésüknek. Elgondolkodtató!


Szerző: Jane Corry
Cím: A férjem felesége
Kiadás éve: 2017
Kiadó: XXI. Század Kiadó
Oldalszám: 430 oldal

Első kötetem az írónőtől, nem is tudtam mire számíthatok, de a kíváncsiság csak nem hagyott nyugodni. Félve kezdtem tehát neki. Az ismerkedésünk első pár oldalán, rá kellett jönnöm, hogy nem tudom letenni. Megrémiszt a maga módján, de haladnom kell.

2015. szeptemberi képpel nyitunk. Bumm a közepébe. Látjuk a gyötrődést, a pánikot és mintha egyfajta belenyugvást is éreznék?! Az én romantikus lelkem egy pillanatra megtorpant: - Kell ez nekem? Ám jött a kérdés: - Mi lesz ezután? , vagy egy másik: - Hogy jutottunk ide?.

Megismerkedhetünk Lily és Carla életének bizonyos szakaszával. Adott egy fiatal ügyvéd feleség, egy „más” világban szabadabban élő férj és egy megfelelni és beilleszkedni vágyó kislány.

„– Ha segíteni akar, Mrs. Macdonald, előbb meg kell értenie engem.”

A házasság és a mindennapi házas rutin, komoly szerepet kap a leírásokban. Bizonyos nézetek szerint a házasság a család alapja. Hány családja lehet egy egyénnek? Sokunkban merül fel a hovatarozás kérdése, így van ez a szereplőkkel is.

„– Legközelebb akkor lássam, ha tudja a választ.”

A kicsi Carla mindennapjai, szinte gúzsba kötöttek. A tények és az általa megélt élmények elszomorítottak és megbotránkoztattak több helyen. A „pöttöm” kirekesztettsége nagyon jó példa a mai világra, tökéletes momentumokat sikerült Jane-nek elkapnia s papírra vetnie. Az érzelmei és a vágyai különleges szerepet és leírást kaptak.

„Előző este a mama úgy ropta az autós bácsival, hogy a padló is beleremegett. „

Lily egy zord világ része, a munkája fontos szabályok betartása mellett zajlik. Mi történik, ha porszem kerül a gépezetbe? Milyen hatást gyakorol a rutinjukra?

Milyen érdekes a „szabályok” szerepe az események sorában. Jogi világ szabályai, Tom szabályai és a nevelésünk által kialakult nézetek – csak napi rutin címén emlegetett szabályok - , amelyeket követünk.

„Szegény Charlie is cidrizett.”

Az érzelmi világ egyedi arculatot ölt a történet előre haladásával. Az időben történő ugrások által több apróságot fedezhetünk fel. Szeretetből rajongásból vadászat lesz és mesteri módon fonja a szálakat, igazából olyan érzésem volt mintha fojtogatna. A bekövetkezett párfordulások millió kérdést vetettek fel bennem. Érdemes szem előtt tartani a történet következetességét és lassú folyását. Joe központi szerepe: egy kiindulópont.

„A magam szabályai szerint élek, és ez biztonságérzetet ad. És aki az életem része kíván lenni, annak el kell ezt fogadnia.”

Számomra Lily előbb szimpatikus volt, majd egyre inkább taszított. A belső félelme, a tettei. Carla különleges szereplő, mikor már úgy gondoltam megismertem és tudom merre halad …. acélgolyót kaptak az ötleteim.

„A férjem felesége”

Ülnek a játékosok feszült csendben a cigaretta füst által belengett zárt szobában. Időnként felpillantanak a lapjaikból, körbe kémlelnek. Majd nyugtázzák, jelenleg biztonságban vannak. Ám jön a következő lap és lépniük kell. Újabb, eddig ismeretlen lapok kerülne felszínre. Mindenkinek, még nekem is reagálni kell rá.

„…Ami jár az jár…”

A Lily által megfogalmazott 2 dolog a történet második felében, amelyet legszívesebben szó szerint bemásolnék, de nem teszem. Szíven ütött. Egyet kell vele értenem, azt hiszem én is így éreznék. Bár nem tudhatom! És nem is szeretném igazából megtudni….

„– Hát, időnként mindannyian valami jobbat akarunk, Carla. Pedig, ha megtanulnánk értékelni azt, amink van, talán szebb hely lenne a világ.”

Bámulatos történetvezetés. Magával ragadó események sorozata. Bevallom nem gondoltam, hogy ennyire le fog nyűgözni. Kicsit lassú a cselekmény folyása, de logikus. Muszáj átlátnunk, miért lesz az, aki. Miből válik, mivé! Az epicentrumban álló, sorozatos eseményeket gerjesztő „izé”, amely a történet előre haladtával, egyről többre nő és mi csak pislogunk hova fokozhatja még.

„– Aznap mi vagyunk a családja.”

Carla Poppyhoz való viszonyulása, őszintén a fejem fogtam. Az árnyékban megbúvó alak, aki mindössze kétszer kapott szerepet, mégis mekkora szerepe van a tetteinek, az ártatlanul áldozatul esett „pöttöm” fejlődésében?!

„Amikor tragédia ér egy házaspárt, vagy közelebb kerülnek egymáshoz, vagy eltávolodnak.”

Véget ért a póker játszma! Feltárták a lapokat, mindenki a napi lapjárását emészti. Én csak ülök a csillár szélén és gondolkodom. Gondolkodom: - Mi lett volna, ha…..

„Amire vágyunk, és amire szükségünk van az életben, az két különböző dolog.”

Ajánlom a bátraknak és a türelmeseknek! 

Köszönöm, hogy olvashattam!

Megvásárolható:
A férjem felesége

Bitten

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése