Minden a blogon megjelenő bejegyzést átvenni csak a http://bittennonblogger.blogspot.hu/ forrásmegjelöléssel, valamint a http://bittennonblogger.blogspot.hu/-ra vezető linkkel lehet. Együttműködéseteket köszönöm!


Az irodalom végtelen tengerére szálltam. Hajómmal a horizontot kémlelve haladunk az ismeretlen felé. Kisebb pihenőket téve, az áramlások által utunkba sodort élmények határtalanságában. Gyere csatlakozz hozzám!

J. M. Darhower: Sempre - Mindörökké

J. M. Darhower: Sempre - Mindörökké

Sziasztok!

Mai napra egy különlegességet hoztam. Hajlamos vagyok rangsorolni az olvasott köteteimet. Jelen választásom külseje és beltartalma alapján is magasan a rangsor elején foglal helyet. 
Szerző: J. M. Darhower
Cím: Sempre - Mindörökké
Kiadás éve: 2016
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Oldalszám: 592 oldal

Egy igazán különleges borítóval ajándékozta meg a célközönségét az eredeti és a hazai kiadás is.  Ránézel és érzed a fémes szagot és összeszorul a gyomrod. A rózsát, mint szimbolizáló tárgyat sok jelentéssel látták el. Lássuk csak: van aki érzelmei mélységét és intenzitását kívánja vele kifejezni…. Egy vérző rózsa ?! – Szerintetek mit szimbolizálhat?
Szerintem kétségbeesést, fájdalmat, kínt vagy gyötrődést és a kötetet még nem is olvastam, ezek csak felvetések egy gyönyörű borítóról, amit feljegyeztem magamnak. Vajon jól látom? Sempre – csak ejtsd ki, olyan különleges hangzása van, szinte ajkaidra simul. A végtelenséget született az olasz nyelvben jelenteni.

„– Per sempre – tette hozzá Carmine.
– Sempre? – kérdezett vissza a lány.
Carmine elmosolyodott, mutatóujját pedig gyengéden Haven szájához érintette.
– Mindörökké.”

Számomra kedvelt témát dolgoz fel, ez pedig a maffia. Bárcsak több maffia kötetet hoznának el nekünk!  Ha a maffia szóra gondolok, egy összetartó - egy kézben összefutó egység jut eszembe. Mindenkinek meg van a maga szerepköre, hatalma és feladata. Nézeteink szerint bűnös, ugyanakkor lenyűgöző az összetartozás és következetesség, amely egyben tartja ezt a hatalmas szerteágazó familiát. De ne ugorjunk így előre. Nézzük hol is kezdődött ez a különlegesség.
A kiadójától a „18+ Rázós könyv” besorolást kapta, vajon miért? Nyitányként, egy olyan képet fest le elénk az író, amely megbotránkoztat. Ilyen valóban van? - tesszük fel magunkban a kérdést, forgó gyomorral.  Megismerkedhetünk egy végletekig egyszerű, lényegében csak névvel rendelkező kislánnyal. Nincs személyisége, nincs jelleme és élete sincs. Mégis jelentőségteljes nevet adott neki az édesanyja: Haven . Ha egy kicsit magamévá szeretném tenni, menedékhely vagy kikötő jelentéssel bír. Belegondolva valóban önnönmaga menedékhelye, hiszen eddigi sanyarú élete során magánya, amely osztályrészül jutott neki, több kérdést felvet bennünk. Mi a szabadság? Kinek és miért jár?

„ – Te vagy a rendőrség? „

A remény fogalmát, mindenki ismeri. Jegyezd meg és később, a kötet végeztével vesd össze a Haven által és a Te általad megfogalmazott gondolatokat.

„ – Most hol vagyunk?
 - Mindjárt otthon.
Otthon. Haven nem tudta, mit jelent ez a szó.”

Mindennapi nyüzsgő életünk során, annyi mindent veszünk természetesnek és nekünk járónak. De itt ez a könyv és itt a világa!

„Hosszú idő óta – talán életében – először szinte biztonságban érezte magát.
Szinte. „

Emlékeztek? Emlegettem az egység fogalmát. Akad még egy lehetőség: Carmine lobbanékony és impulzív személyisége, sokunk számára kedvelt főhőssé teszi őt. Kifejező képességének egyediségét fűszerezi a szóhasználata, Haven ellentéte. A lány hallgatag és tapasztalatlan, megfélemlítettségtől és megalázottságtól terhes alaptermészetével magára vonja a „jövőbeli  herceg” – Nem! Itt, nem a fehér lovas hercegnős hercegre gondolok!  -  figyelmét. Párosunk párbeszédei és ismerkedésük folyamata, sokszor csal mosolyt arcunkra. Többször hallottam már, hogy a tetoválások az egyének bőrén okkal és közlési szándékkal vannak jelen. Esetünkben egy történetet tárnak elénk, ha elég türelmesek és figyelmesek vagyunk több tényt is elárulnak nekünk a viselőjükről. Egy érdekesség, nem csak a tinta által hagyott heg képes mesélni számunkra a fiatalról. Pillantsatok a kezetekre, nézzétek meg jól! – szinte biztos, hogy legalább egy heg van rajta. Nem hiszem, hogy létezik ember, aki ne vágta volna még el az ujját. Mire emlékeztetett titeket a saját hegetek? Mi jut eszetekbe róla? Gondolom, a mikor és hol kérdésekre egyértelműen választ kaphatnánk ha feltennénk, de én soha nem fogok rákérdezni a te hegedre! Jól elraktározom magamban a létét, de nem firtatom. Így van ez náluk is! Ugyanakkor, nem minden heg látható szabad szemmel!

„Hiába sikálta végig magát újra és újra a zuhany alatt, még mindig mocskosnak érezte magát.”

A napokban volt szerencsém olvasni egy sorozatot, a benne szereplő főhős, hasonlóképpen hozzám idézeteket gyűjtött, azonban ő kitűzte egy falra, míg én magamnak megtartom. Mikor valaki leül és ránéz az asztalomra, látom ahogy elkezd olvasni. Elolvassa az idézeteket sorba és megjegyzi: - Szépek! Bevallom minden alkalommal jót mosolygok magamban, hiszen ő csak olvasta, de érteni nem értette! Haven ezt a reakciót rajzai által éri el.

„Miután befejezte, a fény felé emelte a művet. Valami nem stimmelt vele: egyhangú volt és színtelen. A zenének egy fikarcnyi érzése sem került bele.
Dühösen összegy
űrte a papírt, aztán félredobta.”

A történetben igazi meglepetésként ért, a számtalan olasz mondat és kifejezés. Nagyon örülök neki, hogy feltüntették eredetiben és  azt követően a megfelelőjét is megtaláljuk. Igazi kis nyelvlecke. Az olasz nyelv igazán dallamos és ízes, ugyan még nem volt szerencsém eljutni a nyelv hazájába, de örömmel tölt el, hogy bepillantást nyerhettem a történet által.

„Il tempo guarisce tutti i mali. Az idő minden sebet begyógyít. (….)
Az élet küzdelem. Könnyebb lenne, ha adnának hozzá valami csodaradírt, de nem adnak. „

Bátran ajánlom a műfaj rajongóinak. A maffia történetéből ihletet merítő kötetek kedvelőinek. Az olasz nyelv ízére szomjazóknak. Mindazoknak a bevállalós, egyik témában sem jártas molyoknak, akik valami újat szeretnének felfedezni és kedvencet avatni.

Olyan mint egy szimfónia, olyan összhang, átgondoltság és precizitás árad belőle, hogy valami csoda, imádtam …..
Tárt karokkal várom a folytatást!

Köszönöm, hogy olvashattam!


Bitten

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése