Minden a blogon megjelenő bejegyzést átvenni csak a http://bittennonblogger.blogspot.hu/ forrásmegjelöléssel, valamint a http://bittennonblogger.blogspot.hu/-ra vezető linkkel lehet. Együttműködéseteket köszönöm!


Az irodalom végtelen tengerére szálltam. Hajómmal a horizontot kémlelve haladunk az ismeretlen felé. Kisebb pihenőket téve, az áramlások által utunkba sodort élmények határtalanságában. Gyere csatlakozz hozzám!

Charles Martin: A szív kútja

Charles Martin: A szív kútja

Sziasztok!

Hajlamos vagyok külső alapján kosárba helyezni a következő kiszemelt áldozatomat. Nem történt ez legutóbb sem másként Egy ideje csábít a megnyerő külseje, igazán egyszerű és érintetlen. Színvilága selymessége és az elkapott, nyugalmat árasztó pillanat képe magával ragad és közös utazásra csábít. Munkássága még ismeretlen számomra, ez az első találkozásunk. Én tudom mit szeretek, de vajon ő megtudja e adni nekem?!
Szerző: Charles Martin
Cím: A szív kútja
Kiadás éve: 2015
Kiadó: General Press Kiadó
Oldalszám: 400 oldal
Műfaj:  regény
Nem tudom Ti hogy vagytok vele, de az az igazán élvezhető és szerintem jól megírt történet, amikor olvasás közben szinte magad is részt veszel a történet folyamában. Érzel, látsz és hallasz. Az első és legszembetűnőbb egyediség, ami az alkotót jellemzi, a leírásmódja. A számtalan jelző használata, a részletes esemény leírás varázslatos. Érezzük Közép Amerika hangulatát. Van ebben a világban valami bűnös, rideg, de te mégis körmödrágva várod mi fog történni.
„Nem birtokolok semmit, és nem hagyom, hogy bármi is birtokoljon.”
Charley Finn egy magányos fickó, a megélhetésért dolgozik vagy csak adrenalin függő? Diplomázott, mely által újabb és újabb lehetőségek tárulnak fel előtte. De él e velük? Mire használja tudását? Mindent egy cél érdekében, de mi az igazi cél?
„Amikor családtag lettem, Colin csináltatott egy szekrényt nekem is.”
Meglepő látni egy érett férfit, aki eltemeti magában a vágyait. Nem érdemlem meg szokták mondani, de kérdezem én: - Mi az a tett, ami jutalmat vált ki, mi határozza meg a jutalmunk vagy büntetésünk nagyságát? Aztán történik valami, fenekestül fordul fel, az addig biztos vízen úszónak vélt hajó.
„A tizenegyedik születésnapomra munkát kaptam:….”
Elgondolkodtató a múlt befolyása a mindennapi szemléletünkre. Meghatározhatja-e hogy kivé válunk és meddig jutunk? Igazából úgy gondolom, rajtunk múlik. Hiszen egy kapott lehetőség esetén magam döntöm el élek e vele vagy figyelmen kívül hagyom. Amennyiben élni szeretnék vele számolnom kell az előzményeivel és a következményeivel. Mit gondoltok helytálló ez a feltevés esetünkben?
„Én valahogy úgy keveredtem erre a szigetre, mint Kolumbusz: tévedésből.”

Marshall megjelenése, új lehetőségeket biztosít Charley számára, de milyen áron? Aktív álláskeresőként a magam bőrén tapasztalom nap mint nap a szükség fojtogató erejét. Mennyit lennék hajlandó feladni az elveimből a továbbjutásért? Szinte hasonló kérdések játszódnak le bennünk is.

A spanyol egy különleges helyet foglal el az érdeklődési körömben, egy újabb pozitív pont. A Cinco Padres Café Compañía által képviselt családias jegyek tiszteletre méltóak. A bizalom és az összefogás egy konkrét terület felvirágoztatását és az ott élők megélhetését biztosítják. Mi történik ha a kapzsiság és a határtalan becsvágy megveti a lábát ezen a tiszta, érintetlen közegben. Az eredmény pusztítás és halál. Mi történik ha a szálak egy központúak?

„– Nem vagyok részeg.
Erre megtorpantak.”

Igazán akkor ismerhetünk meg valamit, ha időt szánunk rá vagy a sors adott helyzetbe kényszerít. Nagyon tetszett a mód, amelyet Charles ( író) választott. Igazán találó és rengeteg tanulságot tartalmaz ez az út. Különleges története egy egyszerű kislánynak, egy segítségre szoruló férfinak és egy önmagát kereső tizenévesnek. Paulina gyökerei meddig vezetnek vissza?!

A tyúkól jelentősége és szimbolizáló képessége lenyűgöző. A kút asszociációja: mélységre, korra, nemre, időbeliségre és a már említett lehetőségek határtalan tárházára hívja fel a figyelmünket.

„– Mondjon valamit, amire büszke (….)
– És mit szégyell a legjobban?”

Mi is az igazai tanulsága a könyvnek?  Számomra az akarat határtalan ereje, ha igazán akarunk valamit talán idővel és türelemmel a miénk lehet. Rajtunk múlik mivé és kivé válunk!
Kiknek ajánlom? Mindazoknak, akik képesek órákon át nézni egy festményt és a történetét látni.
Egy aprólékosan kidolgozott festményt tár elénk Charles Martin, az idő ugyan nyomot hagyott rajta, de ezzel csak értékesebb és többet sejtetőbb lett.

„– Agua de mi corazón. (…)
– Mit mond?
Pauline szeme könnybe lábadt.
– Azt, hogy „víz a szívemből. ”

Köszönöm, hogy olvashattam!


Bitten

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése